Dagboken

Välkommen till min dagbok.
Här kommer, då och då, att berättas om små händelser som rör mig. Från och med juni 2014 är det Tina, Alice dotter, som sköter Dagboken.År 2001År 2002År 2003År 2004År 2005År 2006År 2007År 2008År 2009År 2010
År 2011År 2012År 2013År 2014År 2015År 2016Lördagen den 22/12-12
Nu är det snart jul igen. Det betyder massor av goda dofter i köket och om man har tur får man provsmaka. Nu är det så många som vill provsmaka, så jag får smyga med matte ibland...vi är ju oftast 5 hundar här nuförtiden. Det är bara roligt, men ibland kan man sakna tiden då man var ensam och blev pyttelite bortskämd.
På julen får man också öppna paket, det är det bästa jag vet, helst vill jag öppna alla paket eller åtminstone hjälpa till. Matte tror det blir kaos i år med 5 hundar som ska öppna julklappar! Det tror jag med...Tur att inte hästarna ska vara med, det skulle bli trångt i vardagsrummet då!
Observera att vi har rockar allihop. Känns lite pinsamt och obekvämt när man klarat sig med sin egen päls i 11 år...


Måndagen den 10/12-12
Nu är ordningen återställd! Matte och husse är hemma igen. Fast lite trist är att när dom kom hem åkte Roger, Maria och hundkompisarna till Brunflo igen. Varför kan vi inte bo tillsammas allihopa??? Vi har ju så stort hus....
Vi har jättekallt här, nästan -20. Idag frös jag om tassarna på promenaden, tror jag måste få tofflor på fötterna lika dom Cooper har. Verkar skönt! Han har tofflor på sig för att han slickar på fötterna så fort det är kallt ute, ganska korkat eller hur! Det fattar man väl att fötterna fryser till is om dom är blöta...??

Tisdagen den 4/12-12
Gokväll!!
Alice här igen! Jag har fått meddelande från matte och husse och dom skrev att dom va på väg hem snart, JIPPIEE!!! Trodde de hade övergivit mig, men nu blir de snart ordning på torpet igen!

Här har det blivit kallt, senaste veckan har det varit kring -15 grader varje dag. Gimli och Sören är så fjantiga, de kan knappt gå ut och kissa. Jag som är en hårdig går ut oavsett väder. Måste ju gå min perfekta runda och se över reviret.

Eftersom Tina löpte så passade jag oxå på. Men jag löper ju med stil, jag raggar inte, det hör inte en värdig dam till! Grabbarna får mnsann ragga på mig, Cooper är riktigt charmig emellanåt faktiskt!! Roger och Maria tyckte vi levde om för mycket så de bar ner en stor o läskig grej från vinden, det visade sig vara en bur. Nån måtta får det faktiskt va tyckte jag men har nu insett hur mysigt det är med ett alldeles eget bo på natten! Nåde den som kommer nära och så fort det är öppet till övervåningen så passar jag på att krypa in o sova en stund i lugn och ro.

Nä nu ska jag fortsätta längta efter matte och husse kommer hem samt att jag då får göra som jag vill!
Vi hörs!

Måndagen den 19/11-12
Halloj på er, Alice här!
Matte och Husse är på resande fot, länge pratas det om, suck! Här hemma är det full fart, Roger och Maria bor här och tar hand om oss och gården, vilket innebär att Cooper, Gimli och Sören bor här på heltid de med.
Tina löper och grabbarna fjantar för henne, fast hon är egentligen inte nå bättre själv. Dom far runt som riktiga småbarn så emellanåt måste jag säga åt dem på skarpen att skärpa sig! I natt satt de på varsin sida av grinden och ylade, tur man har selektiv hörsel så jag sov bara vidare, men tydligen fick Roger och Maria nog för nu är Tina på kollo hos Caroline.

En dag kom jag på att det gick att smita in bakom grinden till vardagsrummet, eller kom på och kom på, de visste jag sen länge men har inte nyttjat det men nu när matte och husse är borta och det är synd om mig så passade jag på att smita in och sova i sofforna. Jag är alltid snabb att gå tillbaka tills folket kommer in men en dag försov jag mig och de kom på mig! Nu har Roger spikat fast grinden, han tycker tydligen inte synd om mig.

Försökte lägga till en bild på oss från alldeles nyss när vi låg o sov tillsammans men det gick tyvärr inte, jag får försöka igen senare.
Nu vankas det snart middag här så det gäller att va på hugget, vi hörs igen!!

Trångt i sängen

Måndagen den 12/11-12
Nä nu! Matte har packat en stor resväska! Vad händer? Hon har INTE packat min väska, så jag antar att jag inte får följa med....
All snö har regnat bort och det är lera överallt. Jag gillar inte lera, så jag sitter mest på bron och tittar. Kommer inte vintern snart? Kul är att Gimli och Sören är här nästa varje dag. Då blir det bus ibland, fast Sören är lite blyg och vill helst sitta i knä. Gimli gillar att stoppa in sitt lilla huvud i Coopers stora mun...konstig lek tycker jag.
Om matte åker bort dröjer det nog innan jag får hjälp med Dagboken, men jag är ju van vid att det är långt mellan inläggen (fast hon är hemma). Kanske jag kan fråga Maria?

Fredagen den 26/10-12
Här har Brallan fått syn på en vägtrumma

Nä..nu tänker Brallan kolla en vägtrumma igen!

Fredagen den 26/10-12
Vi har varit några dar i Mårdis med matte och Caroline. Det var snö där, men inte så mycket. När vi skulle åka hem snöade det, typiskt. Vi var i alla fall en bit upp på fjället. Det var väldigt mycket vatten i bäckarna, men vi fick inte bada för matte. Inget badväder nu, sa hon...
På en av turerna fanns mina vägtrummor, som jag alltid måste kolla upp. Det kan ju bli stopp i nån av dom...inte bra...men tur att alla var i gott skick för Cooper hade glömt sin spade!!
När vi åkte hem såg vi massor av renar. det var så många att vi fick krypa fram med bilen. Dom flyttade inte på sig, fast jag ropade åt dom så högt jag kunde.

Renhinder på vägen

Tisdagen den 16/10-12
Vi ville ju hjälpa till att gräva med tassarna, men det fick vi naturligtvis INTE. Då funderade Cooper på om man kanske skulle låna spaden...

Jaha, man skulle kanske hjälpa till med spaden?

Tisdagen den 16/10-12
Jaaaa, vi fick snö, och i morgon ska det komma mera! Idag var vi ute och rejsade i snön. Vi hjälpte också till när matte, Roger och Lisa grävde och planterade en syrenberså. Man kan tydligen plantera fast det snöar? Det visar sig väl i vår...
När Tina var ute på morgonen och inspekterade snöfallet, fick hon lite snö på näsan.

Första snön, 2012. Tina har snö på näsan..

Måndagen den 15/10-12
Har hört att det kommit massor av snö i Bydalsfjällen. Nu längtar jag till stugan! Tänk att få hoppa i snöiga diken...
Matte sa att det skulle snöa här i natt och i morgon. Jag återkommer med rapport och förhoppningsvis bilder.

Onsdagen den 19/9-12
Jag har varit på höstjobb i Härjedalsfjällen, sista resan före vintern. Då är det mycket som ska göras. Jag kollade alla vindskydd och städade upp i dom. Där ligger mycket konstigt, gamla mackor mm. Jag testade att städa bort äggskal men det var inte smakligt.
Sen var det väldigt mycket vatten i Ljusnan. Så mycket att det blev lite forsränning när jag skulle över. Brukar hoppa på stenar där annars. Gör inte så mycket när man gillar vatten och är tuff!
Lite mera pinsamt var det när jag ramlade ur sängen, när jag skulle klia mig bakom örat....

Måndagen den 10/9-12
Har jag berättat om dom nya djuren på gården? Det är två hästar, en stor som heter Frodo och en väldigt liten som heter Prinsen. Egentligen heter Prinsen Tappi Balti, som visst betyder Lilla Björnen på isländska. Det är väl ungefär som jag som egentligen heter Scarlet Forever. I alla fall har dom flyttat hit till oss och bor nere i samma hus som våra kvigor, fast i ett eget rum. Vi satt och tittade på Prinsen när han fick inviga sin box.

Hmm...en väldigt liten häst....

Onsdagen den 5/9-12
Nu är nog sommaren slut, för Tina jagar vissna löv på gården. Idag hade hon jobbigt i blåsten, när löven for hit o dit.
I år fick JAG följa med på mattes systerträff i Mårdis. Cleo o jag bestämde oss för att vara vänner och det gick bra. Det blev två dagar på fjället, men inga lämlar syntes till i år. Jag kanske utrotade dom i fjol??? Den sista dan blev den en väldigt låååååååång vandring. Dom tvåbenta hade problem att hitta markeringar på träden. Till slut kom vi i alla fall fram till Bydalen och jag fick ett dopp i Dammån (efter alla myrplums) innan jag hoppade in i bilen.
Jag har hört rykten om att jag ska få åka till Ljusnedal nästa vecka. Visst har jag det bra, som får vara med om så mycket?!

Kollar utsikten från Västfjället

Torsdagen den 2/8-12
Vi har varit slöa med att skriva i dagboken. Vi gör ungefär samma saker varje dag: Busar på gården...om vi har tur kommer Sören och Gimli och då busar vi mer....jagaleken....leta godis...
Men för drygt en vecka sen var det lite spännande. Då hade Roger lånat en grävmaskin och grävde både här och där på tomten. Vi vet inte riktigt varför, men vi har sett att det blivit ett större mellanrum under grinden. Nu är det nästan så att man kommer under om man plattar till sig riktigt. Vi satt på altan med ett kravallstaket för öppningen, så vi kunde inte hjälpa till. Matte skulle ta en bild på oss när vi kollade grävningen, men just då kom det nån på vägen som såg mera intressant ut. Det är jag(Alice), Cooper och Sören på bilden. Om man tittar noga ser man Roger i grävaren.

Spännande saker händer.

Torsdagen den 5/7-12
och sist en bild på Tina, hennes enda bad i sommar tro?

Tinas enda bad

Torsdagen den 5/7-12
På väg upp på fjället

På väg upp på Sällsjöfjället

Torsdagen den 5/7-12
Sen kommer en badbild på mig (Cooper)

Testar badet...

Torsdagen den 5/7-12
Sen kommer en bild på den vita renen , fast man måste titta noga.

Vi kollar på den vita renen

Torsdagen den 5/7-12
Cooper: Nu är vi hemma igen. Idag var vi på tur på Sällsjöfjället och såg flera renar. En var alldeles vit och låg i snön. Jag tror att han svalkade magen, för så brukar jag också göra.
Det var massor av vatten i bäckarna så jag fick bada rejält. Tina är en badkruka, men hon testade en gång. I år hittade vi inga lämlar, dom måste ha gömt sig bra. Men vi hittade snö!
Nu ska ni få se några kort som matte tog.

Oj, snö på sommaren!

Onsdagen den 4/7-12
Cooper:
Tina o jag är i stugan med Caroline o matte. Idag skulle vi gå upp på Sällsjöfjället, men det har regnat hela förmiddan. Hoppas det blir bättre snart. Vi vill se ripor och lämmlar!
Alice Brallan har åkt till Ljusnedal för att vara fjällinspektör. Borde hon inte gå i pension snart, hon är 11 år? Sen kanske jag kan få hennes jobb......

Torsdagen den 28/6-12
Idag när Sören och Gimli hälsade på, gick vi ner på åkern och busade runt lite. Vi jagade varann runt balarna (kossornas mat) och sen kom vi på att balar kan vara bra utsiktplatser.
PS vi fick lite hjälp av Roger att komma upp....

Rundbalar kan användas till mycket...

Fredagen den 22/6-12
Glad Hundmidsommar på er kompisar!

Glad Hundmidsommar!

Onsdagen den 20/6-12
Idag har det varit full fart hos oss. Matte har planterat, Roger har börjat med slåttern (det är när man slår av gräset som kossorna ska äta i vinter), två personer kom hit och putsade våra fönster, en annan skötte om roboten som mjölkar kossorna. Ni hör ju hur jobbigt vi har haft, att se till att allt arbete blir riktigt utfört. Vi avslutade kvällen med en promenad med matte och husse. Vi gick och tittade på Roger när han körde. I hagen bredvid var kvigorna nyfikna.

Tina spanar på kvigorna...eller tvärtom

Onsdagen den 13/6-12
Cooper:
Hör hit alla kompisar! Jag har börjat med rallylydnad med Maria. Ja...vi har bara tränat två gånger, men om jag inte missköter mig blir det nog flera gånger. Förra gången var det lite kusligt med alla främmande hundar, fast jag känner ju Sören och Gimli. Man måste lyssna noga och inte sticka iväg och busa. Jag ska lägga in lite rapporter då och då så ni får veta hur det går.

Bäst man lyssnar nu...

Söndagen den 10/6-12
Här kommer en bild på mig och Sören när vi vilar oss lite.

Sören och jag tar liten paus.

Söndagen den 10/6-12
Ojojoj! Jättelänge sen jag skrev nåt i dagboken. Snart har väl alla kompisar glömt bort oss...Det beror kanske på att det hänt så mycket. Vi har fått två nya kompisar, Gimli och Sören, som hälsar på oss titt och tätt. Deras matte heter Maria. Dom är ganska små, men snabba och busiga. Jag är mest förtjust i Sören, men han är nog inte lika förtjust i mig (tråkigt nog) för han springer bara iväg när jag vill sköta om honom.
Matte har fått ett nytt växthus, det gamla blåste bort! Nu har vi hjälpt till med planteringar varje dag. Det är rätt mysigt inne i växthuset. Matte tänker ha en stol där så hon kan sitta och titta på när det växer. Därför funderar jag på att man kunde flytta ut en av våra sängar dit. Då kan jag hålla henne sällskap!
Här kommer en bild på busgänget:
Jag, Cooper och Tina bakom Gimli och Sören.

Gruppfoto på hela gänget.
Från vänster bakre raden:Alice,Cooper,Tina.
Från vänster främre raden:
Våra nya kompisar Gimli och Sören

Torsdagen den 26/4-12
Hej hopp, nu är jag hemma igen. Kom faktiskt hem i måndags, men jag har haft jetlag....
I tre veckor har jag avpatrullerat härjedalsfjällen. Det har blivit många turer i skidspåren för att kolla att dom sköts som dom ska. En dag kom en gubbe på skoter, som det stod Fjällräddarna på, och påpekade att jag inte hade koppel. Hmm, jag är ju faktiskt proffs på det här med att sköta mig i fjällen, och det fick han se den där gubben. Just då sprang en renflock förbi och det är ju inget att hetsa upp sig för tycker jag. Så jag satt stilla och tittade på, och kollade samtidigt att skoter-gubben inte jagade flocken!
En annan dag var jag med om en lite pinsam sak: En snöboll fällde mig kan man säga. Jag sprang bredvid Jan, som åkte skidor, och alla som är welshar vet hur det blir i pälsen när det är tösnö. Jag fick en snöboll under magen och den började växa när jag sprang. Till slut var den så stor att jag inte nådde ner med benen...jag ramlade omkull och var tvungen att ropa högt. Efter ett tag kom Jan tillbaka och såg min pinsamma belägenhet! Tur han kunde hjälpa mig.
Sista veckan fick vi besök och dom hade en hundkille, som heter Bossen. Efter att vi gjort upp lite om vem som skulle bestämma vad, blev vi kompisar. Brallan och Bossen, det låter väl bra?

Onsdagen den 18/4-12
Idag har vi hurrat för Tina, som fyller 5 år (i papperen fyllde hon igår, men vi firar på rätt dag). En söt liten tjej, som är det snällaste som finns, men även rätt så busig. Kort sagt, en typisk Welsh!
Vi firade henne med paket och leverpastejbakelse. Bakelsen försvann så fort att kameran inte hann med. Under Bilder/2012/Tina 2012 syns det vad som fanns i paketet.

Grattis Tina 5 år!

Tisdagen den 17/4-12
Cooper och Tina:
Fy vad det är trist med sjuk-förkyld matte! Hon orkar inte gå på promenad med oss, så vi får lufta osss på tomten. Hoppas hon blir frisk innan helgen för då ska vi åka till stugan med Caroline. Brallan kommer inte hem förrän om en vecka. Vi har hört att hon råkat ut för en besvärlig snöboll, men hon får berätta själv när hon kommer hem.

Torsdagen den 12/4-12
Cooper:
Jaha, då har man varit ensam hund några dar...Brallan åkte ju till Ljusnedal före Påsk och i tisdags for Tina till Caroline. Lite trist är det att inte ha nån att busa med. I påskas var Jens hemma och då gick han ut med Tina och mig på transpaning medan matte och husse var hos kossorna. En av gångerna fick vi jaga iväg både tranor och gäss, jättekul! Sen var det en massa rådjur också på åkern och dom får man INTE jaga (fast det vore kul) så vi fick sitta och titta på dom i stället. Tycker vi var jätteduktiga eller hur!
PS det är min nacke som syns..

Åkern fylld av tranor och rådjur...vilken frestelse!

Söndagen den 1/4-12
Det är svårt att få matte att skriva i dagboken nu för tiden. Ändå sitter hon jämt vid datorn tycker jag. Hur svårt ska det va...
Idag tror jag i alla fall det händer nåt kul. Jag har hört att Jan ska komma och det brukar betyda att jag får åka till Ljusnedal.Den här gången ska jag verkligen anstränga mig för att inte göra nåt dumt. Jag ska inte komma bort i Ljusnedal, inte låsa in mig i bilen, inte skrämma rullatorfarbrorn...hmm kan inte komma på nåt mer just nu som jag gjort bort mig på. Jag antar att vi ska dra upp på fjället och där brukar det finnas ripor och lämmel, kuuul! Sen, när vi kommer hem till stugan, brukar jag få jättegod mat, mycket bättre än hemma. Längtar redan!
Hoppas det inte är ett aprilskämt...

Tisdagen den 6/3-12
Hipp hipp hurra för Alice idag!
Vi hurrar och ylar för våran Brallan som blir 11 år idag. Fortfarande pigg och busig, fast lite döv (både när hon vill och inte vill)....

Alice 11 år

Tisdagen den 28/2-12
Vi ville bara tala om för alla kompisar som bor i södra Sverige att i Jämtland har vi supervinter. Roger har skottat upp vår väg flera gånger och nu är det höga snökanter. Perfekta att klättra på och perfekta att gräva i. Det kommer upp intressanta dofter, som legat gömda under snön.

Höga snökanter

Onsdagen den 1/2-12
Idag hurrar vi för busiga Cooper, när han fyller 6 år. Grattis!!

Underbara Cooper 6 år

Onsdagen den 25/1-12
Nu har vi rätt så kallt. -17 i morse, men nu på dan -13. Vi gick ner till skogen i alla fall. Där nere finns skoterspår som går hit och dit, ganska kul att springa i. Vi brukar jaga varann en bit, sen vänder vi och springer tillbaka, för man vet aldrig vart dom där spåren leder. Ibland är det svårt att välja när dom korsar varann....
Sent i går kväll var matte jobbig, hon gick bara och stirrade uppåt, det var nåt som kallas norrsken. Hur kul är det, när alla spännande spår finns på marken?

Hmm...vilken väg ska man  välja??

Tisdagen den 17/1-12
Jaha, nu är jag hemma igen! Visst blev jag lite glad när jag träffade familjen igen, men samtidigt ledsen när Jan åkte. Man vill helst ha allting samtidigt. Jag har haft jättekul, med många turer på fjället. Sen var mina hundkompisar i grannstugan där. Dom är kul att busa med! Allt gick väldigt bra, utom första kvällen, då jag tappade bort Jan i Funäsdalen. Vi gick på den vanliga skogsrundan ovanför byn och rätt som det var, var Jan borta. Jag hade bara kollat upp ett spår en bit bort (en ganska lång bit...) och sen såg jag inte honom. Jag hade kommit ner till byn och där var vår bil. Hmmm....tänkte jag, då kanske han gått nån annanstans, så jag gick över vägen för att kolla. Då var det några som blev oroliga för mig och trodde jag kommit bort. Det kanske inte var så smart att vara på vägen....Då fick jag följa med dom hem medan dom kollade upp vem jag var. För att göra en lång historia kort, så tittade dom i mitt öra, kollade datorn, ringde matte, matte ringde Jan och Jan kom och hämtade mig. Kändes lite snopet!

Söndagen den 15/1-12
Cooper:
Nu är det slut på friden, i morgon kommer chefen hem. Då har Alice varit borta i mer än två veckor, måste vara rekord när det gäller fjällspaning. Undrar hur många vindskydd hon har kollat upp? Ska bli intressant att få höra.
Jag måste vara här på dagis i tre veckor nu, både dag och natt, för min husse Roger har åkt på semester till Kanada. Var nu det kan ligga, långt borta är det har jag hört. Lite fräckt att åka ifrån mig så där, men jag får försöka stå ut.
Tina hälsar!

Fredagen den 6/1-12
Cooper:
Det är jättespännade i skogen nu när det är så mycket snö. Roliga spår överallt och spännade lukter UNDER snön. Det är där dom gömmer sig, sorkar och sånt. Ibland känner man inte riktigt igen doften, då blir det ännu mera spännande. I går hittade jag en stor snöhög med ett hål uppe på toppen. Var bara tvungen att sticka ner nosen där. Jag vet inte riktigt vem som bor där, men han eller hon var inte hemma.....

Vad har du hittat för spännande där upp, Cooper?

Onsdagen den 4/1-12
Cooper:
Ojoj va mycket snö vi fått, nu är det riktig vinter! Idag var bollarna på benen så stora att jag fick duscha bort dom. Gick mycket fortare är att gnaga bort dom.
Brallan har dragit iväg till Ljusnedal med Jan. Undrar om dom också fått snö? Då blir det väl springa i skidspåret för henne, antar jag. Inte så jättekul tycker jag, så jag är glad att matte inte åker skidor...
Hörde ryktas om att hon gjort bort sig igen där borta, men jag tror hon får berätta det själv när hon kommer hem.
Nu ska jag lägga mig i köket och njuta av doften från ugnen. Hoppas Tina och jag får smaka det som luktar så gott, vad det nu är...