Dagboken

Välkommen till min dagbok.
Här kommer, då och då, att berättas om små händelser som rör mig. Från och med juni 2014 är det Tina, Alice dotter, som sköter Dagboken.År 2001År 2002År 2003År 2004År 2005År 2006År 2007År 2008År 2009År 2010
År 2011År 2012År 2013År 2014År 2015År 2016Lördagen den 31/12-11
Jag tänkte visa vad vi fick i julklapp av Caroline och Mats. Jag fick en rolig platta som man ska dra bort klossar på för att få fram godis. Jag klarade det rätt snabbt, för jag är ju smartast av oss hundar om jag får säga det själv...Cooper fick en pipande åsna och Tina en pipande kossa. Lite don efter person! Nej nu var jag kanske lite dum, jag tycker jättemycket om deras julklappar! Och om dom också!
I kväll blir det jobbigt för Cooper. Han gillar inte smällare och raketer. Hoppas det blir lugnt i byn i alla fall.
Idag kommer Jan hit och jag antar vi ska åka till hans stuga i morgon. Då får jag lite ledigt från resten av familjen. Det ska bli roligt för det är två månader sen jag var i Ljusnedal sist.

Våra julklappar 2011

Tisdagen den 20/12-11
Nu börjar det närma sig Jul. Det märker man på att det luktar ovanligt gott i köket. Vi har visserligen bara smakat på köttbullarna än, men dom fick fullt godkänt!
Vi har fått jättemycket snö, sån där härlig fluffig som man kan skutta eller ploga fram i. Cooper har fått klippa bort päls på benen och magen för att slippa besvärliga bollar i pälsen. Han platsar absolut inte på en utställning!
Idag blev vi lämnade ensamma, inte kul...Matte och husse for iväg med bilen, och Roger försvann med traktorn. Då kände jag för en liten upp-piffning av tvättstugan eftersom dom glömt stänga dörren dit. Där finns en papperskorg med lock, och där slänger matte papper (med spännande innehåll) efter att hon gjort fotvård på nån bekant. Där brukar också finnas andra roliga saker, t.ex resterna av Coopers päls, eller små klobitar... Först hällde jag ut allt på golvet, undersökte det noga och sen delade jag en del papper i mindre bitar. Det var så jobbigt så jag fick ta en paus och sova lite. Oturligt nog somnade jag ganska djupt, så matte och husse hann komma hem innan allt var klart. Det var synd, för nu förstod dom inte alls hur bra det skulle bli...Suck!

Onsdagen den 30/11-11
Idag fick matte för sig att filten på vår kontorssäng skulle tvättas. Känns ganska onödigt nu när det fått en härlig doft, men så är det med mattar....
Istället letade hon fram en fleecepläd, som vi nästan glömt bort. Den var i buren som vi hade när vi var valpar. Nu ligger den här på sängen och vi har provat. Snyggare, men än så länge för nytvättad!

Vi testar det nya överkastet

Söndagen den 27/11-11
Nu är jag helt frisk i magen! Det känns bra att kunna börja äta vanlig mat igen, fast dietkosten var inte så dum...jag har börjat gilla turkisk yoghurt!
I fredags åkte matte, Carro, jag, Cooper och Tina till stugan i Mårdis. Det var stormvarning, men vi har varit med om värre...vi kunde ta en kort tur upp på fjället utan att blåsa bort. I morse när vi vaknade var det alldeles vitt ute. ÄNTLIGEN första snön! Sen när vi kom hem var det lika vitt här hemma också.
På fredag kväll, när det blåste som värst, försvann Tina. Det är typiskt henne tycker jag. Hon släpptes ut för att kissa innan vi skulle gå i säng. Sen drog hon iväg upp längs vägen som går upp mot fjället. Matte och Caroline var ute och ropade, men ingen Tina. Till slut fick dom ta bilen och köra sakta med helljuset på uppför backen. En bra bit upp kom hon springande tillbaka och var jätteglad när hon fick se Caroline. Både Cooper och jag läxade upp henne när hon kom hem, man får ju skämmas för sin dotter......

Onsdagen den 16/11-11
En liten sjuk-rapport:
Förra veckan blev Tina magsjuk, inte kul för henne och inte kul för oss andra! Jag hade precis sluppit min hemska parabol (den är förpassad till vinden), såren är läkta och har slutat klia.
Den här veckan fick jag också magsjuka, smittad av Tina föstås! Man kan säga som så att det är inte populärt hos matte och husse när vi finns i samma rum. Dom öppnar dörrar och vädrar och ropar efter gasmask!

Onsdagen den 26/10-11
Nu har jag varit parabol-hund i en vecka, det är jättetrist! Matte säger att jag får det sista pillret i morgon, men att tratten måste sitta kvar tills hålen läkt. Det känns mycket bättre nu, men kliar förskräckligt. Ibland måste jag springa runt och försöka klia mig där bak mot möbler och väggar. Undrar om det är därför tratten måste vara kvar? Nu har jag kommit på hur man springer ute med tratt utan att göra en kullerbytta, det gäller att hålla upp huvudet.

Jippii, snart slipper jag tratten!

Måndagen den 17/10-11
Idag har jag varit med om en otäck sak! Jag fick åka till veterinären och ta hål på en böld. Nu måste jag ha tratt och äta medicin, fy!
För en vecka sen var jag i Ljusnedal och fick vara med om första snön. Härligt och det var fortfarande massor av lämmel på fjället. På ett ställe fick jag vara med om en kuslig grej: för att komma över en å fick man åka i en korg som drogs med rep över. Nu kan jag lägga det till min lista på äventyrsupplevelser!
Nu hoppas jag att jag blir bra snart och slipper den här förhatliga tratten!

Tisdagen den 27/9-11
Puuu, nu kan man slappna av! Jag har haft ansvaret för huset medan matte och husse var på semester. Nu har jag sovit ut, för det var ganska ansträngande. Snart ska jag själv få åka på semester...jag har hört att det blir en vecka i Ljusnedal med Jan. Toppen! Återkommer senare med rapport. Det kanske blir årets sista fjällinspektion?

Tisdagen den 13/9-11
Cooper:
Äntligen fick jag komma fram till datorn och berätta att jag varit i fjällen med matte, mattes systrar och kompisen Cleo. Det var mycket vatten i bäckarna, så jag passade på att bada så ofta som möjligt. Cleo är en badkruka! Tyvärr så var det mycket renar också på fjället, så jag fick gå bunden en hel del. Svårt att förstå, men det har visst nåt att göra med förra gången vi var till Mårdis...Sen var det det här med lymlarna (lämlarna), lika många den här gången också.
Vi var med om en annan spännande grej...när vi gick förbi en sänka med ormbunkar flög en hel hög med ripor upp! Gissa om Cleo och jag fick fart på ben och stämband!

Vilken härlig bäck att hoppa i....

Lördagen den 27/8-11
Ännu mera lämmeljakt, men den här gången i Mårdis. Det fanns lika många här, som i Härjedalen och Norge. I år verkar det vara lämmelår! Det är svårt att låta bli dom, när dom piper och springer runt i ljungen. Den här gången tog Tina sin första lämmel, men hon tyckte inte den var god, så sen lekte hon bara med dom: kastade upp dom i luften som hon brukar göra med leksaksdjuren. Cooper gjorde nåt förbjudet, vet inte om jag vågar tala om det. Han sprang efter en ensam ren! Matte blev jättearg, men vad hjälpte det när han var försvunnen bakom en fjällkant. Lite duktig var han i alla fall för han kom tillbaka, när matte och jag ropat en stund. Behöver jag tala om att han fick gå med koppel sen....?
På väg till Stenhyddan finns det en massa små bäckar, som man kan bada i. Jag hittade ett roligt vattenfall i en av bäckarna.

Kollar in ett roligt vattenfall

Torsdagen den 18/8-11
en till....

Brallan har lyckat hitta en vit lämmel

Torsdagen den 18/8-11
En av Brallans lämmelfångster

Brallan försöker svälja en jättelämmel.

Torsdagen den 18/8-11
Cooper:
Tina och jag har följt med matte och husse till Ljusnedal för att hälsa på Jan och Brallan. Gissa om hon blev förvånad när vi dök upp i går eftermiddag!
Idag har vi varit på en tur in i Norge. Vi åkte bil ganska långt, sen blev det fika uppe på fjället. Sen gick vi ännu längre upp, för matte, husse och Jan ville se på fin utsikt över höga toppar som hette Sylarna. Vi tittade neråt på marken i stället för där fanns massor av såna där lymlar (lämlar). Dom bor i hål, men oftast springer dom runt och piper. Brallan försökte svälja ner dom, men blev stoppad av Jan. När vi var där uppe började det störtregna och alla blev blöta, vi mest, för vi sprang i små bäckar samtidigt. Blev som bad och dusch på samma gång.
Nu är vi hemma igen och jag tror vi kommer att sova gott i natt!

Husse, Cooper och Tina

Lördagen den 13/8-11
Cooper och Tina:
Undrar just vad vi ska hitta på när chefen är i Ljusnedal? Är det nån som har förslag på bus?
Vi är ensamma i 10 dar!!!
Vi har fått en rapport att hon simmat i Ljusnan igen, vad ska nästa hund-multisport-gren bli...
Vi har besök av Jens i helgen, kanske vi kan locka ut honom på en långpromenad till skogen!

Onsdagen den 20/7-11
Idag har vi hjälpt matte att lägga trädgårdsplattor. Vi var så hjälpsamma att hon tyckte vi kunde sitta och titta på i stället...ingen vidare uppskattning alltså. Men det är man ju van. Nu undrar vi om dom där plattorna blir vår nya utsiktsplats. Det är rätt perfekt, för alldeles vid sidan om dom ligger dammen och flera växter som är rätt goda. Vi får egentligen inte bita i bladen, men vad ska dom annars vara bra till? När allting är färdigt (det betyder när matte är nöjd) ska vi lägga in en bild på hela härligheten!

Onsdagen den 13/7-11
Nu är det sommar och det betyder ganska dåligt med inlägg i Dagboken. Man är ju ute för det mesta. Jag har hunnit med en resa till Ljusnedal efter midsommar. Den här gången var jag med om forsränning (nästan). Jan och jag hade gått en runda upp till ett ställe som heter Klinken. Vi har varit där många gånger, men den här gången var det jättemycket vatten på vadstället, och fort rann det också...Jan gick över, men jag tänkte att jag skulle försöka hoppa över på ett smalare ställe. Nu är ju Ljusnan inte så smal så jag gjorde en miss där, men jag hoppade i och sen sprattlade jag på vägen ner så jag hamnade på andra sidan precis där Jan stod...skickligt va?! Nu har jag provat vägtrummekrypning, hängbroar, sittlift i skidbacke och forsränning..vad blir nästa steg i mitt hund-multisportprogram?
Idag ska vi nog gå ut och hjälpa matte med planteringen runt dammen. Den blir så liten så det blir nog svårt att bada där, tyvärr! Annars kan man alltid sitta på bron och span på cyklister och joggare...

Spaningspatrullen på plats

Fredagen den 24/6-11
Idag har det regnat jättemycket hos oss, men vi blev tvingade att sitta stilla på bron för att matte skulle ta ett midsommarkort. Det var svårt att se glad ut...hade varit roligare att springa i vattenpölar!

Midsommar 2011

Lördagen den 18/6-11
Här ska ni få se några av trummorna

Inspektion

Lördagen den 18/6-11
Överallt rann det vatten, i bäckar och diken.

Hmm, här är ett dike...då måste det finnas en vägtrumma nånstans...

Lördagen den 18/6-11
Det var länge sen jag skrev i dagboken nu. Kan det bero på att det har varit slåtter här? Då ska man skynda sig att ta reda på en massa gräs till kossorna innan det kommer regn. Det ska bli mat som dom äter på vintern. Maten åker upp i en lång tunnel och sen ramlar den ner i tornet, som ser ut som en stor burk. Den där tunneln är väldigt lång, och skulle vara jättekul att krypa igenom om den låg på marken. Ni vet ju att min största hobby är att utforska vägtrummor. Ibland går det bra och ibland mindre bra...(dagboken månd 26/5-08). I alla fall har vi varit till Mårdis på en kortvisit och då passade jag på att kontrollera flera av vägttrummorna där. På ett ställe hade det kommit upp två nya trummor, dubbeltrummor, det var spännande. Det var väldigt mycket växter överallt, rena djungeln.

Tre welshar i det gröna

Måndagen den 30/5-11
Det var värst vilket åkande det var här. Först åkte ju matte och husse till Ö-vik och vi fick inte följa med. Sen åkte matte iväg igen och den här gången fick bara Cooper följa med. Orättvist! Men i morgon ska vi alla tre få åka med till Ö-vik, och sedan till Umeå på onsdag. Vet inte varför vi ska dit, men sånt är oftast svårt att förstå. Huvudsaken är att man får vara med.

Onsdagen den 25/5-11
Tyvärr såg Roger att jag satt på utsiktsplatsen, och han hämtade kameran...

Avslöjad i rabatten

Onsdagen den 25/5-11
Idag har det varit en stor maskin här och tagit bort jord från åkern. Nu tror ni kanske att det ska bli världens största hundkoja där, men då tror ni fel. Det ska bli en plats för kossornas runda ensilage-ägg. Tina och jag var på plats tidigt för att övervaka arbetet.
Senare på dan, var matte nere i växthuset (som ligger vid sidan av nya planen). Då passade jag på att sitta på den fina utsiktsplaten på gården. Nåja, matte kallar den för rabatt och man får INTE sitta där (om hon ser det).
I morgon ska vi åka bort. Vi ska åka till Ö-vik och där kommer jag att träffa Jan. Jag tycker att Cooper och Tina kan stanna hemma, Ö-vik och Jan är liksom mitt...men matte säger att dom blir för ensamma då, för Roger kommer att jobba mycket borta från gården.

Spännande grävning

Torsdagen den 28/4-11
Hej på er alla vänner! Nu är jag hemma igen efter en treveckorssemster i Ljusnedal med omnejd. Det har varit fjällturer varje dag, men på slutet hade vi svårt att ta oss fram för snön smälte bort och blev till vatten överallt. Nåt annat som fanns överallt var lämlar, ni vet såna där små saker som piper och fräser och ser ut som små arga sorkar. Från början försökte jag jaga dom, men till slut blev man bara trött på dom. Inte är dom speciellt goda heller...
Här hemma verkade dom ha skött sig bra, men precis när jag varit hemma två timmar, rymde Tina. Hittade nåt hål under stängslet och smet över till grannen och ner över vägen. Inte speciellt smart av Tina...undrar vad detta leder till?

Söndagen den 17/4-11
Tina:
Hej alla kompisar, idag har jag blivit firad! Egentligen fyller jag 4 år i morgon, men i mina papper står det att jag fyller idag, för mina syskon kom några timmar före midnatt. Jag fick en stor bakelse med leverpastej och en köttbulle överst. Sen fick jag ett paket med en pipande krokodil. Det är bäst att jag gömmer den när mamma kommer ham från Ljusnedal. Jag vet att hon älskar pipleksaker.
PS Ser ni att mamma Alice piphöna lever än?

Tina 4 år

Fredagen den 1/4-11
Vi har varit i stugan igen. Den här gången med matte och husse. Dom var ganska tråkiga, för dom åkte iväg på skotern utan oss! Vi fick vara hemma och vakta stugan. Det var så jobbigt att vi var alldeles färdiga när dom kom hem...
När vi gick vår vanliga morgontur med matte, såg vi en ensam snögubbe på vägen. Undrar hur den kommit dit?

Alice och Tina framför fjäll-snögubben

Lördagen den 26/3-11
Tina:
Idag fick jag vara med om nåt häftigt! Jag och matte träffade två jättekonstiga hundar på promenaden. Dom luktade inte som hundar ska göra, men inte som kossor heller...mystiskt. Matte sa att dom var killingar. Dom var ute och gick med våra kompisar Sting och Kalle och deras matte. Jag skulle vilja att vi också hade killingar hemma!

Tina med killingarna, Kalle och Sting (bakom deras matte Birgitta)

Torsdagen den 24/3-11
Det är inte bara i Mårdis som det stormar. Idag har vi haft snöstorm här hemma också. Men det hindrar inte welshar att vara ute. Vi behövde inte övertala matte att gå ut med oss, så vi misstänker att hon också gillade promenaden.
Vi blåste hit och dit och vår öron fladdrade! Vi längtar INTE efter sommar....

Ute i snöstormen

Onsdagen den 9/3-11
Hej alla kompisar! Vi är i stugan igen. Den här gången firar vi sportlov, fast ingen av oss går i skolan. Men man kan väl låtsas! Igår försökte vi ta oss upp på Sällsjöfjället i stormen. Vi kom en bra bit på väg, men inte upp på toppen. Det var jättekul...vi blåste hit och dit...och snön var hård så man kunde springa upp för fjällsidan och sen forsa ner! Cooper kom på att man kunde ligga på rygg och åka kana ner! Idag har vi sprungit i skoterspår, inte lika kul, men vi hoppas på att vädret blir bättre i morgon. Då ska vi testa fjället en gång till. Inte för att vi bryr oss så mycket om vädret, men man får ju tänka på matte och Caroline, dom är inte lika tåliga som oss....

Cooper åker kana

Söndagen den 6/3-11
HURRA HURRA HURRA HURRA
för Alice som fyller 10år idag!

Grattis Brallan, 10 år.

Tisdagen den 1/3-11
Cooper:
Det är ju allmänt känt att welshar är duktiga på att hjälpa till! Men...har ni sett nån tidigare som försökt sig på stickning? Det hände när vi var i stugan förra veckan. Matte tog fram en gammal stickning (strumpor), som hon inte ville ha kvar. Hon rev upp det mesta av det stickade, men på slutet fick hon riva av garnet för det var en knut. Då tog jag hand om resten, tänkte det kunde bli ett fint pannband. Sen tog jag hand om nystanet också, när matte lagad mat. Tänkte hjälpa till att reda ut garnet. Gick ganska bra för det blev 4 nystan av 1. Det var bara det att matte inte uppskattade mitt jobb...

Mitt stickprojekt...

Tisdagen den 1/3-11
PS
Alice:
Idag hade vi springtävling i skoterspåret. Ni ser ju vem som leder...

Jag leder...

Måndagen den 28/2-11
Idag fick jag äntligen min 5-årspresent! Nästan en månad för sent, men bättre sent än aldrig! Det var Caroline som hittat en nalle till mig. Ser lite konstig ut för den har lång svans...Nu får jag passa så inte Brallan biter sönder den. Tror jag tar hem den till Brunflo.

Min 5-årspresent, en nalle. Äntligen!

Torsdagen den 24/2-11
Cooper och jag är i fjällstugan, med hela familjen. Igår fick vi vara ensamma hemma när dom andra åkte skoter. Jag tänker inte tala om vad vi gjorde då....men jag kan säga att det bor en svart hund här i nån av stugorna. Den ser snäll ut, men är lite fräck eftersom den nosar på vår bil och står på VÅR stora snöhög!
Inatt blåste det så mycket så vi trodde stugan skulle lyfta och fara iväg över Sällsjön.
Idag har Roger och Mats åkt hem, men husse matte och Jens ska stanna här tills i morgon. Vi stannar också så klart. Vi var med ute när dom lastade sina skotrar. Det är en stor snödriva upp till fönstret på stugan. Där passade Cooper på att kika in.
PS Undrar ni var Tina håller hus? Hon är hos Caroline och leker med kattkompisar.

Är den nån där?

Lördagen den 19/2-11
Det här är en vinter som kommer att räcka länge tror jag. Det måste ta tid för så mycket snö att försvinna. Jag hoppas det i alla fall, för jag älskar snö och vinter. Roger och Mats har gjort höga snökanter efter vår väg. Rätt så roliga att springa upp och nerför. Cooper gillar att springa i skoterspåren. Jag är mera inne på sorkspår. Om man gräver och lyssnar kan man ana att dom finns där under snön. Retfullt att man aldrig får tag i någon. Annat är det med dom där lymlarna på fjället.
Idag på promenaden tog matte en fin bild av mig, om jag får säga det själv. Inte syns det att jag snart är 10 år?

Visst är jag snygg!

Tisdagen den 15/2-11
Vi har ligga-och-kura-dagar, det är ett sånt trist väder ute. Kallt och hårda vindar. Tacka vet jag sängen med ryggen mot elementet.
Men vi är inte alldeles förslöade. Häromdan fick matte en massa stora lådor med kläder. När hon hade plockat ur allting fick en låda bli hundkoja. Tyvärr tyckte inte Tina och Cooper om att vara i lådan. Jag däremot är ju van vid trånga utrymmen (vägtrummor och sånt) så jag tyckte det var rätt mysigt därinne, ända tills Cooper sprängde sig ut genom fönsterhålet...inte bra för kojan...

Gumman i lådan

Torsdagen den 3/2-11
Cooper: Jag blev firad med en leverpastejsmörgås, med 5 varmkorvsbitar som ljus. Mums...men jag vill ha en present också...

Cooper 5 år (1/2 2011)

Tisdagen den 1/2-11
GRATTIS Cooper på 5-årsdagen! Hurra, hurra, hurra, hurra!!
Cooper:
Tack! Visst är jag stor nu? Jag vill bli firad nu...

Söndagen den 23/1-11
Idag hade vi fått 3 dm kramsnö. Hittills har snön varit fluffig och härlig att hoppa i, men idag fick man med sig snön hem. Värst såg Cooper ut, för han har sån mjuk päls där det mesta fastnar. Först försökte matte ta bort bollarna, men efter en stund kom saxen fram.Tur att vi inte är utställningshundar!
I morgon ska jag följa med husse och matte till mattes mamma i Bergsjö. Det ska bli kul, man kanske kan hoppas på lite god mat där...Sen åker vi vidare till Ö-vik för att hälsa på husses pappa. Cooper och Tina får stanna hemma med Roger. Jag antar att dom blir lite avundsjuka på mig då, men man måste väl ha lite privilegier när man är äldst!

Hur gör man för att ta bort alla bollarna?

Söndagen den 9/1-11
Cooper:
Nu har äntligen Roger kommit hem från Thailand,jag har väntat så...
Nu har vi också jättemycket snö. Vi har testat stigen i skogen, den var alldeles igensnöad. Vi fick turas om att hoppa före matte så hon tog sig fram. Sen var vi rätt trötta och det var väl därför vi lyckades sitta stilla så länga att det blev ett kort på oss samtidigt...
I morgon kommer Brallan hem, då blir allt som vanligt igen. Lite skäll och lite morr och lite bus!

ja, vi kan sitta stilla faktiskt...

Söndagen den 2/1-11
Cooper:
Här kommer bilden på våra nya pipdjur. Dom låter väldigt mörkt och mystiskt när man biter i dom.

Två av våra julklappar, julen 2010

Lördagen den 1/1-11
Tänkte bara säga God fortsättning på det nya året, alla kompisar. Nu är jag chef hemma en vecka. Brallan har dragit till Ljusnedal med Jan. Undrar just vad Tina och jag ska hitta på nu...
Vill ni se en bild på våra julklappar? Ja en är delvis uppäten (tillåtet) och den ska Bono titta noga på! Hmm nu kom jag ihåg att Brallan tog med den till Ljusnedal, synd, och batteriet måste laddas i mattes kamera. Ni får vänta ett tag på bilderna. Tina säger att jag är en dålig chef....