Dagboken

Välkommen till min dagbok.
Här kommer, då och då, att berättas om små händelser som rör mig. Från och med juni 2014 är det Tina, Alice dotter, som sköter Dagboken.År 2001År 2002År 2003År 2004År 2005År 2006År 2007År 2008År 2009År 2010
År 2011År 2012År 2013År 2014År 2015År 2016Måndagen den 27/12-10
Nu är julen slut. Det gick alldeles för fort, men julskinkan är inte slut. Vi får smaka lite varje dag. Sen blir den inlåst i kylskåpet igen...
Julafton är bästa dan på året. Jag ÄLSKAR att öppna paket! I år fick vi två nya pipdjur, en noshörning och en pelikan. Sen fick vi en rolig grej, som såg ut som en boll. Inuti bollen satt en stor godisbit fast, så man måste jobba hårt för att smaka på den. Cooper och jag turades om med att bearbeta den. Det lyckades bra, för nu är det bara bollen kvar...Vad gjorde Tina under tiden? Yrade runt som vanligt antar jag, eftersom hon har så svårt att koncentrera sig. Vi fick också några påsar olika hundgodis, alltid välkommet! Cooper saknar sin husse, Roger, lite. Allrahelst på kvällen, då han vill åka hem till sin fåtölj. Roger åkte till Thailand före jul och blir borta i två långa veckor. Är det just mot Cooper?
Nu har vi också fått en massa snö! Hör ni det alla kompisar som skrutit över all snö hos sig?
Jag har hört att Jan kommer hit på nyårsafton. Hoppas jag får följa med honom till Ljusnedal, det är så kul! Jag får återkomma och berätta.
Gott Nytt Hundår!

Vi vill öppna paketen!

Söndagen den 28/11-10
Vi har varit i stugan över helgen. Det var matte, Caroline och så vi då, hela gänget. Gissa om det var mycket snö där! Vi har undrat vart snön tagit vägen och nu vet vi....dels i Uppland, där Yatzy, Saga och Bono bor, och sen i Mårdis! Det var sån där härlig simma-snö. När man hoppade ner i diket försvann man helt och sen var det bara att sparka sig upp. Matte har lagt in några bilder under Bilder/2010/Vinter 2010 och sen en bild på Tina och hennes nya halsband, som hon fick av Caroline, under Tina 2010. Nu fryser inte hon om halsen i vinter!
Tina och jag passade på att ge igen för alla gånger Caroline kastat ut oss i djupsnön.

Bus med Caroline

Tisdagen den 23/11-10
Det är härligt med vinter, men vissa dagar är det lite för mycket vinter....alltså alldeles för kallt. Då får man säga till att dom ska öppna dörren, så man kan komma in i värmen!

Öppna, vi fryser om tassarna och vill in!

Fredagen den 19/11-10
Nu har vintern börjat, vi har fått lite snö. Nu vill vi ha MERA MERA...Det är så härligt att leka snöplog, gräva långt ner i diket eller bara forsa fram! Man kanske skulle flytta till Grönland, där lär det vara mycket vinter. Annars händer inte så mycket just nu...Tina var på köksbordet och strimlade post...men det hör ju till vanligheterna. Vi har hört att det kommit tre kycklingar i hönshuset, men konstigt nog får vi inte hälsa på dom. Varje kväll är det en hel flock hjortar ute på åkern och dom får vi inte heller hälsa på. Det är hårt att vara hund!

Äntligen lite snö!

Fredagen den 5/11-10
Nu är det november och vi börjar fundera på när vintern ska komma. Syns inte det minsta spår än. Men vi har märkt att sorkarna måste gräva ner sig djupt nu när det inte finns nån snö. Det finns många jordhögar på kornåkern och om man sniffar ner i hålet luktar det spännande. Igår fick jag nästan tag på en....Då hade jag större tur i Ljusnedal förra veckan. När Jan o jag var på fjällinspektionstur lyckades jag fånga en hel del lämmlar. Inte så populärt, för jag mådde pyton i bilen hem sen....Så ett gott råd, svälj inte sorken eller lämmeln, det räcker att lyckas fånga dom.

Sorkjakt

Tisdagen den 26/10-10
Cooper:
Ja då var det dags för Brallan att ge sig iväg till Ljusnedal för lite fjällinspektion. Kanske lika bra, tycker matte, eftersom Alice varit på ett konstigt humör sista veckan. Jag tycker inte alls så....
I går snöade det här, men det vita försvann innan kvällen. Nu börjar man längta efter vintern, den är bäst tycker jag. Tina och jag för försöka hitta på nåt skoj nu när Brallan är bortrest.
En annan sak som är bra är att matte har gjort sin tenta och nu har mera tid för oss. Idag gick vi ut en tur i skogen och medan matte tog enris sprang vi runt och kollade spännande spår.

Onsdagen den 6/10-10
Hej o hå! Äntligen har matte skickat in sin sista inlämningsuppgift på kursen, nu är datorn ledig. Det värsta är att hon och husse åker på semester på fredag och vem ska hjälpa oss att skriva då?
Det är så länge sen jag skrev så jag har glömt bort allt vi gjort. Vi har förstås busat runt på tomten och varit på en och annan skogsrunda. Det har blivit lite dåligt med det sista sen Roger spred koskit på åkrarna där vi brukar springa när vi ska till skogen.
Egentligen har det inte hänt så mycket...jo en morgon när matte och husse kom in från lagårn hittade dom en hundmatssäck på fyra ben! Det var Tina som fastnat med huvudet i påsen (min matpåse var det också)...matte skrattade så mycket att hon höll på att ramla ner från bron! Jag kan tillägga att påsen var tom, så Tina var bara nyfiken som vanligt.
PS glömde säga att vi jagat gäss några gånger

Söndagen den 3/10-10
Vi har inte försvunnit på fjället, som Bono undrade. Vi kommer inte åt datorn för matte är i vägen. Vi ska försöka smita dit i morgon och berätta lite om vad som hänt sen sist.

Torsdagen den 26/8-10
Oj, vad det är länge sen jag skrev i Dagboken. Kommer knappt ihåg hur man gör...
Jag har varit i Ljusnedal med Jan i två veckor, på sommarens sista inspektionsrunda. Allt var lugnt, inget speciellt hände (så Jan var säkert nöjd), om man bortser från att badet i Ljusnan blev lite häftigare än jag tänkt. Det var mera vatten där än vanligt, så jag åkte iväg en bit.
En annan sak, var att jag lyckades ta av mig pesthalsbandet och gömma det så att Jan inte hittade det. Det är ett väldigt fånigt halsband, som matte köpt. Det sprutar vatten på min nos när jag pratar för högt. Det har hon skaffat för att det finns några som tycker jag är högljudd. Undrar om det finns såna för människor också?
Matte och husse hälsade på mig och Jan, när dom var på väg till och från Norge. Jag skulle gärna följa med till Norge nån gång, dom borde få sina fjäll inspekterade av ett proffs från Sverige.
När jag kom hem hade Cooper åkt med matte, mattes systrar och Cleo till Mårdis. Han hade visst haft kul där, med många bad. Cleo gillar inte att bada, men hon tog rekord i lämmeljakt i stället. Om ni ser en liten brun prick i vattnet kan jag berätta att det är Cooper som simmar. Man tycker att matte kunde ha tagit en bättre bild...

Cooper simmar medans Cleo tittar på

Söndagen den 8/8-10
Imorgon händer en del har jag uppsnappat. Jan kommer och det betyder att jag ska på inspektionsresa till Härjedalsfjällen igen. Den här gången tänker jag testa badvatten, både rinnande och stillastående. Gyttjebad kommer också att testas om jag hittar nåt.
Förra veckan testade jag ett mysigt gyttjebad i Ö-vik. Det var på Åsberget. Där finns flera roliga stigar och spännande hålor. På ett ställe ligger trollens jacuzzibad. Där var det mysigt svart vatten i hålorna. Efter det ville inte matte gå nära mig, men som tur var hittade jag en annan liten vattenpöl med rent vatten. Annars hade jag inte fått åka med i bilen sa matte. Värst vad hon är känslig...
Innan vi åkte till Ö-vik, var vi och hälsade på i Jättendal. Där hände mystiska saker stup i kvarten. Först plingade det en stund och sen kom ett tåg förbi i racerfart. Första gången blev jag lite förskräckt, men man vande sig snabbt. På natten sov jag gott, fast tågen rusade förbi fram och tillbaka. Undrar om det var samma tåg hela tiden?
Cooper och Tina får hålla ställningarna här hemma. Om dom nu klarar av det förstås och Tina kan låta bli att rymma.
Jag återkommer om två veckor,med fjällrapport. Cooper kanske skriver i dagboken under tiden.

Härligt svalkande gyttjebad

Tisdagen den 27/7-10
Nu har vårt kravallstaket blivit färdigt. Det finns några kryphål än som dom inte täppt igen, och ett har Tina upptäckt. Vi tycker det är roligare när matte också är innanför staketet, men ibland måste hon vara utanför. Tex när hon ska ta bort ogräs i slänten. Då ligger vi innanför och deppar...

...fångar...

Måndagen den 12/7-10
Idag fick Roger för sig att vi behövde klippa klorna. En väldigt dum ide tycker jag. Men, som vanligt fick vi inte bestämma när det gäller sånt. Matte tog tog lite bilder på den tråkiga stunden. Dom ligger under Bilder/Diverse 2010. Ni kanske undrar om det var bara Cooper och Tina som blev klippta? Fel...men jag ville inte vara med på bild!

Torsdagen den 8/7-10
Cooper:
Här kommer en liten rapport från vårt kravallstängselbygge. Alice är ju i Ljusnedal, så Tina och jag har turas om med ansvaret för bygget. Utom i går förstås för då fick Tina ett litet rymmaråterfall. Husse glömde låsa ytterdörren när han gick ut i lagårn på morgonen. Då hade Tina smitit ut (hon kan ju öppna dörrar) och kilat iväg till grannen, in i köket där, sen gjorde hon en liten utflykt till grannens grisar för att kolla att allt stod rätt till. Sen sprang hon hem igen och in i huset. När jag och Roger kom fick Roger höra vad som hänt av granntanten. Ni hör att jag var helt oskyldig...
Nu fattas bara en grind, så ska hon rymma igen måste det ske snabbt!
Tänkte ni skulle få se en bild från en bit av stängslet.
PS vi har redan sett att det finns lite krypmån för små smidiga welshtjejer.

Ser ni springan under stängslet :-)

Söndagen den 4/7-10

Cooper:
Jag och Tina är i stugan i Mårdis, med matte och Caroline. Idag gick vi en tur upp på Västfjällets topp. På väg dit var det flera stora snöfläckar, fast det är sommar. Jag passade också på att bada i alla bäckar vi passerade + ett och annat dyhål...Tina som är så rädd för vatten övervann rädslan på vägen hem och klev ner i en bäck för att dricka. Det var en stor flock med renar på fjället och dom får man INTE skrämma. Dessutom fanns det ca en miljon mygg och knott, som ville äta upp matte och Caroline.
PS Alice är i Ljusnedal med Jan, så det är inte synd om henne.

Snö i juli!

Måndagen den 28/6-10
Nu tror ni säkert att vi har varit bortresta, för vi har inte skrivit nåt i dagboken på länge. Men det beror nog mest på matte, hon har inte haft tid att skriva nåt. Husse och Roger håller på med nåt som kallas slåtter. Det är när man skär av gräset på åkrarna, kör hem det i en jättevagn, tippar det på ett stort bord och låter det åka in i ett torn som står på gårdsplanen. Fattar ni? När dom håller på med det får matte sköta kossorna på egen hand.
I helgen fick vi besök av Cleo från Rude, Matfors, hennes matte och en som heter Lasse. Vi känner ju Cleo sen tidigare, men vi blev väldigt upphetsade när hon kom.
Nu måste jag berätta att idag har stängselgubbarna börjat sätta upp stolpar runt tomten. Vi får en mycket större gård att springa på nu. Det här blir spännande att se.
Alldeles nyss blixtrade och dundrade det här. Cooper satt under bordet och suckade. När det blev ett uppehåll i regnandet och dundrandet, skulle han och Roger åka hem till Brunflo. Dom sprang ut till bilen och PRECIS då blixtrade det till och så kom det en jätteknall. Vilken otur! Undra om det hände en olycka för Cooper då......

Fredagen den 11/6-10
Än har dom inte börjat med stängslet, men bräderna som ska vara staket har kommit. Gubbarna kommer säkert senare...
Jag har varit på en liten tur med matte och husse. Vi åkte på onsdagen till Ö-vik. När vi kom fram blev jag jätteförvånad och glad, för Jan var där också. Sen fick jag min kvällsmat och så blev det som vanligt: Jag sov i bilen medan dom andra åt inne i ett hus uppe på ett berg. Efter det blev det INTE som vanligt. Vi åkte ut på Bäckfjärden och där tog jag sommarens första dopp, i havet!
Dan efter hälsade vi på husses och Jans pappa. Sen åkte vi till Jens i Sundsvall och jag fick tillfälle att sitta på hans balkong och kommentera dom som gick på gatan nedanför. På vägen hem stannade vi en stund i Matfors, men då sov jag som en stock i bilen.
När vi kom hem fick jag höra att Tina varit olydig. Hon hade rymt från Roger och Cooper, när Roger lagade stängslet i kvighagen i en grannby. Han chansade på att åka upp till golfbanan och fråga om dom sett en hund på drift, och mycket riktigt hade en liten hund dykt upp där. Hon hade fått åka golfbil till receptionen och där satt hon och viftade på svansen....hon var säkert nöjd med sin dag!

Sommarens första dopp (Bäckfjärden)

Onsdagen den 2/6-10
Idag har dom börjat riva vårt gamla stängsel runt tomten. Vi var med och kollade. Vi har hört rykten om att vi ska få sånt där kravallstängsel som Yatzy och Saga har. Antar att det beror på Tina, som har svårt att lära sig att man inte får springa ner på vägen. Så fort stängslet är uppsatt kan vi vara ute på tomten lösa igen. Det ska bli kul....lite trist att bli instängd när det är sommar.

Måndagen den 17/5-10
Idag fick kalvarna komma ut för första gången, men dom var så fega. Vi satt där och väntade och väntade.....vi hoppades på sprall och studs. Dom kanske har blivit modigare i morgon, vi får ha lite koll. Ni kanske observerar hur duktiga Cooper o jag är, medan Tina inte kan koncentrera sig...precis som vanligt alltså.

Kom ut fegisar, vi väntar på er!

Söndagen den 2/5-10
Cooper:
Skönt att den här helgen är över. Nu dröjer det ända tills nyår innan det blir pang och bom ute igen. Såna där smällare är det värsta jag vet.....Man kanske ska satsa på hörselskydd till nästa gång, ska fråga husse om han har några över till mig.

Fredagen den 23/4-10
Tina:
I kväll kom Caroline hit och grattade mig i efterskott. Jag fick massor av presenter. Två pipdjur: En igelkott och en gris. Sen fick jag godispåsar: En med älgchips (jättegott) och en med blandat godis (som jag inte fått smaka än). I morgon när mamma kommer hem, ska jag bjuda på älgchips!

Tina med födelsedagsdjuren

Torsdagen den 22/4-10
Tina:
På lördag kommer min mamma, Alice, hem från Ljusnedal. Då har hon varit borta nästan 3 veckor. Undrar om hon känner igen oss då? Matte och husse var dit och hälsade på förra veckan. Då åkte dom skoter ut på fjället och Alice och Jan fick sitta i pulkan (tur man slapp vara med). Tänkte visa en bild så ni tror mig!

Här sitter Jan och jag och väntar på att husse äntligen ska komma iväg ut på fjället.

Lördagen den 17/4-10
Tina:
Idag fyller jag och mina syskon 3 år, fast om man ska vara petig fyller inte jag förrän i morgon för jag föddes sist och efter midnatt. Strunt samma, jag blev firad idag. Jag fick en pipande kossa, fast jag önskat mig pipande tefat, lika som Yatzy och Saga fick....Jag blev lite besviken (som ni kan se på korten, under Bilder/Tina2010), men matte sa att hon skulle leta tefat nästa gång hon är på Granngården. Den där kossan var rätt söt och det tyckte Cooper också, för han tog den direkt och började pipa. Sen fick jag lite godis och nu väntar jag mig extra god mat i kväll.

Hmmm...jag önskade mig tefat matte!

Tisdagen den 6/4-10
Tina:
Mamma har åkt till Ljusnedal igen. Det verkar som om hon gillar det bättre än att vara hemma, för så fort Jan kommer hit följer hon efter honom överallt, för att han inte ska glömma bort henne när han åker vidare. Hon sa inte ens hej då till mig och Cooper...
Nu kanske jag kan hitta på nya hyss! Ska fundera ut nåt riktigt bra.
Om snart två veckor fyller jag tre år. Då vill jag ha en pipig present och massor av god mat. Helst några rökta grisöron också. Men om jag inte får nåt sånt är jag rätt bra på att fixa fram härligt doftande ben. Det är bara att använda näsan när man är ute på promenaden neråt åkrarna. Tror jag har lite hjälp av rävarna...

Tisdagen den 30/3-10
Nu är det snart Påsk. Vi tror det betyder lika god mat som på julen. Sen brukar vi få besök av Jens (det är inte så ofta...), Mats och Caroline.
Igår hände lite saker på promenaden....Cooper tänkte jaga ett rådjur, men rådjuret stack iväg och Cooper lyssnade på mattes rop och kom tillbaka. Duktigt tyckte matte, men Cooper såg lite slokörad ut (det gör han faktiskt för det mesta...). Sen stack Tina iväg. Hon hade fått korn på nåt gammalt ben, som vanligt. Då blir hon okontaktbar. Vi hann gå rätt långt innan hon fattade att hon var ensam. Hon såg rätt kul ut när hon hoppade på bakbenen, skällde olyckligt och spanade efter oss. Till slut såg hon oss och la på högsta raketväxeln. När vi gick tillbaka försvann hon igen och då tog mattes tålamod slut. Hon sa några ord, som jag inte vill säga här, men som gick ut på att Tina var på svarta listan. Som tur var för Tina kom hon tillbaka innan vi var hemma! Nu undrar ni säkert vad jag gjord för bus....men faktiskt är jag rätt lydig på promenaderna!
Ha en skön helg alla vänner!

Alice, Cooper och Tina önskar alla sina vänner Glad Påsk

Lördagen den 13/3-10
Vi har varit i Mårdis några dar med matte och Caroline. Det var sportlov, men vi sportade inte så mycket. En dag försökte vi ta oss upp en bit på fjället. För oss gick det bra, men matte och Caroline hade svårt att ta sig fram i djupsnön. Nästa dag tog vi skoterspåret i stället och det gick bättre.
Jag blev grattad med tonfiskbakelse och en orange sko som piper! Jag ska lägga in bilder så ni får se.
Sen såg vi en ny hund i huset där Colin bodde förut. Vi försökte prata med den genom fönstret, men det var inte populärt hos matte. Själv gick hon ut och pratade med hundens husse....det var tydligen tillåtet....visst är det orättvist?

Jag försöker hypnotisera min tonfiskbakelse, så den hoppar in i min mun!

Lördagen den 6/3-10
HIPP HURRA för Alice, som blir 9 år idag!
Hoppas du får en fin (och god) födelsedag i Ljusnedal. Vi firar dig när du kommer hem.

Tisdagen den 2/3-10
Cooper:
I fredags åkte Alice iväg till Ljusnedal och fjällen. Nu börjar hennes vårvintersäsong bland alla spår och vindskydd. Hos oss blev det lite lugnt, när chefen for. I morgon ska vi också till fjällen, men då till Oviksfjällen. Ska bli kul!
Sen måste jag berätta, att Tina bjöd på kexkalas förra veckan. Matte hade köpt en påse kex på Tasseborg och vi brukade få några innan hon gick ut i lagårn på eftermiddan. Antagligen tyckte Tina det var lite snålt med tilldelningen, för hon hämtade ner påsen och vi delade på kexen + lite plastpåse. Matte märkte inget förrän dan efter, när hon skulle ge oss några. Gissa om hon blev förvånad när påsen var borta......

Fredagen den 19/2-10
Det blev en dag till innan jag kunde lägga in bilder från Mårdis. Mattes dator, som hon har med till stugan, ville inte visa korten från kameran. Vi fick vänta tills vi var hemma igen. Det blev som jag trodde: Efter en rolig promenad(språngmarch) i skoterspåret, stack husse och matte iväg med skotern och vi fick stanna hemma och vakta stugan. Dom köpte en pulka som vi skulle åka i, men när får man göra det? Bara för att Tina och Cooper tyckte det var trist att sitta i pulkan, måste jag också stanna hemma....Hur ska jag kunna vara fjällinspektör om jag inte får kumma ut på fjället? Tur att mitt basområde är i Funäsdalsfjällen, för där får jag ALLTID följa med ut i spåret. Nu får jag lita på att matte kollar vindskydden i Oviksfjällen. Hörde att skyddet vid Saubogen var OK, men matte har inte lika bra näsa som jag så hon missade säkert en massa intressanta saker!
Nu ska vi sova ut efter fjällbesöket...ni kan kolla lite bilder i albumet Vinter 2010.

Springtävling, Tina mot Cooper

Onsdagen den 17/2-10
Hej alla kompisar!
Vi är i stugan. Kom hit i dag och ska vara här två dar. Hoppas vi får busa i snön, finns rätt gott om sånt. Sen tror jag vi får vara ensamma ett tag, för husse har tagit med sin skoter, men INTE vår pulka. Då tror jag vi ska lägga klart pusslet, då blir dom säkert glada........
Återkommer i morgon med rapport och kanske lite bilder.

Onsdagen den 3/2-10
Ja, äntligen är det lite varmare ute, bara -9, och så har det kommit vit, fluffig snö, som man bara måste hoppa och springa i. Som vanligt sprang Cooper och Tina ikapp, det är deras favoritlek. Jag och matte tog det lite lugnare (och värdigare, eller beror det på åldern?). Cooper bjöd oss på leverpastejbakelse på födelsedan, mums!

Jippi, här kommer vi...

Måndagen den 1/2-10
Idag fyller Cooper 4 år! Tina och jag hoppas han ska få nåt gott, som han bjuder oss på. Vi behöver lite tröst för det är så trist ute. I morse var det -32 och nyss när vi gick ut var det -20. Tina och jag tyckte det var helt onödigt att vara ute och frysa tassarna av oss, så vi satte oss ner och vägra de ta ett steg till. Cooper och matte fick vända och gå hem igen.
PS det syns väl att Cooper har vinterpälsen på?

Cooper 4 år

Onsdagen den 27/1-10
Jag har varit till Ö-vik och hälsat på husses pappa. Jan var också där, så vi fick träffas. Annars blev det mycket sitta-i-bilen-tid för mig: När dom skulle fika och när dom skulle äta middag, och dom långa resorna dit och hem. Tur att det blev en långpromenad i går, runt en sjö. Förra gången jag var där fanns det vatten i sjön, men nu var det bara vitt. Jag och Jan sov som vanligt ute i gäststugan vid sommarstugan på Bäckfjärden. Första natten var det för varmt, men andra natten blåste det rakt genom timmerväggen och då var det INTE för varmt, bara 8 grader på morgon sa Jan. Visst är vi riktiga tuffingar!
När vi skulle åka hem var det varningar på radion att det skulle komma jättemycket snö, men vi såg bara lite flingor i luften och här hemma hade det bara kommit några cm.

Torsdagen den 14/1-10
En till bild från promenaden.

Alice verkar ha hittat ett spännande spår....

Torsdagen den 14/1-10
Det har varit jättekallt länge. Till och med för kallt för en Welsh....Tina är väldigt frusen av sig. Hoppar på tre ben så fort det blir mer än -20. Hon skulle behöva fodrade skor...Men i måndags var det bättre och då passade vi på att kolla efter sork på promenaden. Vi hittade några lovande hål i snön, men ingen sork. Dom kanske har frusit bort? Det fanns desto mer spår av rådjur och älg, men det är inte lika intressant.
Idag är det kallt igen, -26 i morse sa matte. Egentligen är det mest synd om matte, för hon har ju ingen päls. Däremot har hon varma stövlar, så det kanske jämnar ut sig.


Trevligt......luktar sork!

Måndagen den 4/1-10
Hej alla kompisar, nu är jag hemma igen. Det blev både skidåkning (ja jag sprang ju bredvid Jan förstås) och promenader. En dag var det -31, men vi var ute en stund i alla fall. Man får alltid god mat av Jan, flera lager i skålen. Där har matte nåt att lära sig tycker jag....
Tänkte ni skulle få se pipisarna vi fick av Mats och Caroline i julklapp.

Våra julklappar