Dagboken

Välkommen till min dagbok.
Här kommer, då och då, att berättas om små händelser som rör mig. Från och med juni 2014 är det Tina, Alice dotter, som sköter Dagboken.År 2001År 2002År 2003År 2004År 2005År 2006År 2007År 2008År 2009År 2010
År 2011År 2012År 2013År 2014År 2015År 2016Fredagen den 29/12-06
Jag tycker julen skulle vara mycket längre, den tog slut så fort och alla åkte härifrån. Vi fick tuggben och godis i julklapp, och sen hjälpte jag till att öppna andras paket. Cooper tyckte julklappspapperet var skojigast. Varje gång nån öppnat ett paket tog han papperet i mun och sprang iväg för att gömma det. Kan man inte införa jul varje vecka, hela året?
Vi har smakat en hel del julmat: köttbullar, julskinka, korv m.m och det märktes tydligt på Coopers mage. Vi, och framförallt jag, fick stå ut med "cooperdofter" mer än vanligt!

Julafton 2006

Söndagen den 24/12-06
Nu har vi hjälpt Roger med granen och nu har vi bara en fråga: FÅR VI INTE ÖPPNA PAKETEN SNART?

Får vi inte öppna paketen snart?

Lördagen den 23/12-06
Nu måste det vara jul snart, annars spricker vårt kylskåp. Matte bara lagar mat och stoppar in det i kylskåpet, hon är så trååååkig. I går fick vi följa med Roger till skogen och hämta nåt som matte kallar "fjutt" (heter visst lummer på riktigt). Det gjorde hon en krans av och hängde upp på dörren. Det luktade härligt av skog av den där fjutten, och det följde med små intressanta djur, bl.a en pytteliten spindel. Idag har Roger hämtat ett helt träd. Det står ute fortfarande, men om jag minns rätt, från jular förut, ska den bäras in och få en massa ljus och kulor (som man inte får bita i) och en och annan tomte. Undrar hur det går med Cooper, han fattar säkert inte att man inte får leka med sakerna på trädet. Nu minns jag också att det brukar ligga paket undet trädet, och paket är DET BÄSTA jag vet! Nej nu ska jag sova en stund, Cooper sover redan och snarkar högt!!

Söndagen den 10/12-06
Hej hopp, i galopp! sa våra kossor i natt. Voff, voff, kossor på gården! sa jag, men matte och husse sa: Tyst Alice, lägg dig och sov! Visst är det otacksamt att vara vakthund ibland. Visserligen kan jag erkänna att jag ropar högt många gånger, när det inte är så nödvändigt, men den här gången försökte jag verkligen tala om att det hände saker på gården. Inte förrän matte tyckte det var dags att stiga upp och gå morgonrundan med mig och Cooper, fattade hon vad jag sagt ända sen halv fyra på natten. Då blev det fart på både matte och husse, och dom bad mig om ursäkt flera gånger! Nu är kossorna inne igen, dom tyckte inte det var så kul ute, såg väl inte ut som på sommaren, men dom hann lägga många rusor överallt, t.o.m på landsvägen. Hoppas min matte och husse lärt sig nåt nu och uppskattar mig ännu mera.

Tisdagen den 5/12-06
Nu måste jag berätta nåt som Cooper gjort: Idag försvann matte och Roger med bilen, skulle på nåt möte om kor. Då blev det husse som gick på promenad med Cooper och mig. Som vanligt gick vi ner bakom lagårn, och ner mot åkrarna. Sen släppte husse lös Cooper och han satte fart som vanligt. Han kutar som en dåre efter allt möjligt, till och med blad (!). Den här gången fick han korn på en sork och innan husse hann fram SVALDE han sorken. Vad säger ni om det? I och för sig har jag varit nära att svälja en lämmel en gång, men en sork....Nu undrar matte om den kommer ut i "sorkformat" eller i vanligt "format". Nu vet vi också hur dom som bor under snön ser ut (och Cooper vet hur dom smakar), för den stackars sorken hade väl inget hus nu när snön försvunnit.

Söndagen den 3/12-06
Idag har vi jagat gäss, fast det ska föreställa vinter. Nu tror väl gässen att det fortfarande är sommar, det kan man ju förstå, när det är grönt ute i stället för vitt.
Härom dan fyllde Cooper 10 månader, fast han fick ingen tårta, bara lite julkorv. I dag fyllde Roger 28 år (att man kan bli så gammal!!!), men vi firade honom i går och då fick han chokladtårta. Visst är det lite orättvist! Nu ville Cooper absolut få en bild i dagboken, som visar hur stor han blivit. Med sig har han ett av alla mjukisdjuren (som liksom dom flesta saknar öron eller nos...).

Cooper 10 månader

Söndagen den 26/11-06
Vår kompis Yatzy brukar kallas lortiga hunden. Idag var Cooper också en lortig hund, han fick duscha i mjölkrummet. Det tyckte han INTE om, han försökte komma undan, men matte var bestämd. Det förstår jag faktiskt, för han hade "race-at" runt på åkern (som Roger kört ut gödsel på) och sladdat i pölarna. Jag gick en bra bit ifrån honom på vägen hem.....

Onsdagen den 22/11-06
Oj oj, vilket tråkigt väder, bara regn och is överallt. Vi blir så uttråkade att vi sover bort den här dan. Jag fick följa med matte till affären, och vakta bilen. Cooper gick ut en stund och sladdade på isen med Roger. Men nu sover vi en stund igen.

Slöfockar

Fredagen den 10/11-06
Största händelsen idag var, att en katt promenerade runt på vår gård. Vi har känt lukten av den i flera dagar, men alltid kommit ut för sent. Idag fick vi syn på den genom fönstret och den fick en rejäl utskällning av oss (hmmm... mest av mig). Jag tycker den kan bege sig hem till sig och inte stryka runt här. Matte tyckte det var bra om den fångade lite möss, och att vi skulle vara lite trevligare när vi fick besök, men hon såg kanske inte att den räckte ut tungan åt oss när den gick förbi....

Katt-utsikt

Söndagen den 5/11-06
Det har varit skollov och matte och Caroline passade på att åka till Mårdis med mig och Cooper. Där var det ännu mera snö än hemma, vi kom knappt in i stugan. Sen fick matte och Caroline skotta snö i flera timmar, medan jag och Cooper busade. Den här gången var Colin, min kompis från Skåne, där eller rättare sagt bor han hela tiden nu i Mårdis. Vilken tur han har! Cooper fick träffa honom för första gången och dom hade jättekul.

Vi träffar vår kompis Colin i Mårdis

Fredagen den 27/10-06
Ojoj, om ni bara visste hur det ser ut hos oss nu! Det är VINTER! I morse när Cooper och jag skulle ut för morgontoalett, försvann vi ner i det vita. Plupp! Nu har Roger kört snöslungan och det är drivor att hoppa och gräva i. Alldeles nyss var vi på promenad med matte, hon släppte oss så vi fick springa och stutsa på åkern. Sen letade vi sork en stund, det är dom där som bor under snön (var har dom bott i sommar?). Nu börjar den bästa tiden på året.....

Här ska grävas efter sork!

Lördagen den 21/10-06
Nu är vi hemma igen! När vi åkte var det höst, med gröna gräsmattor och när vi kom hem var det VINTER. Tjohooo, vad jag och Cooper rusade runt när vi fick se allt det vita! Det lät inte som om dom andra tyckte det var lika kul, konstigt. Det var första gången Cooper åkte så långt i bilen, men det gick väldigt bra för honom. Tur för mig, hur kul är det att sitta bredvid en som dreglar timme efter timme. Nu fick han visst en ½ tablett mot åksjuka innan vi åkte, och det gjorde verkan. Vi har varit ute på promenader och sniffat in Örebrohundarnas visitkort, Cooper o jag lämnade några så dom får veta att det varit jämtlänningar i stan. Vi bodde hos mattes släktingar, och dom hade en rolig trapp till övervåningen. Från början vågade sig inte Cooper upp, men sen blev det full fart. Det enda som var lite trist var att vi inte fick smaka all den goda mat Kerstin lagade till. Det var inte Kerstins fel, det är matte som har så fåniga principer. Det blev den gamla vanliga maten, som hon tagit med hemifrån.

Cooper på hög höjd

Onsdagen den 18/10-06
Gissa var jag och Cooper är?! Vi har åkt i flera timmar i bilen, med matte, husse och Roger, och nu är vi i Örebro. Cooper, som har problen med bilåkning, ville inte hoppa in i bilen hemma. Men när vi kommit till en plats som heter Rättvik, där matte och dom andra gick in och åt, medan vi fick sitta i bilen och vara hungriga (!!) orkade inte Cooper dregla längre. Han la sig ner och sov. Nu ska vi se vad det finns för intressanta saker här att sniffa på. Återkomer med rapport lite senare!

Torsdagen den 12/10-06
Efter en sån dag är det skönt att krypa ihop i husses säng!

"Fjällräven" tar en tupplur

Torsdagen den 12/10-06
Jaha, nu har jag varit i fjällen och inspekterat igen. Inga lämlar den här gången heller, däremot två orrar som jag skrämde upp. Vilket oväsen dom för när dom flyger! Jag ropade åt dom och talade om vad jag tyckte. Sen såg jag massor av renar, men dom är det förbjudet att skrämma, säger matte. När det var dags för fikapaus, mitt på fjället, fick jag Frolic och rökt renkött (man får tydligen äta upp dom). Mmmmmmmm....

Här kommer jag tillbaka efter en inspektionsrunda

Måndagen den 2/10-06
Nu måste Cooper säga några ord:
I kväll var det skola igen. Den här gången var det mycket roligare (fast matte hade lämnat köttbullarna hemma), för vi fick vara ute och träna på en gång, i stället för att sitta i bilen en timme. Vi fick öva inkallning, sitt kvar, gå slalom mellan kompisar, sitta och dega. Det sista var jag rätt bra på, förresten tyckte matte jag var jätteduktig på allt utom gå slalom. Vi har tydligen väldiga kontaktsvårigheter min matte och jag. Hmmmm...verkar som om matte får öva mycket till nästa gång. Men annars tyckte jag dom andra valparna ska öva på att sitta kvar, när deras mattar går ifrån dom. Det var faktiskt bara jag och en flat-kompis, som klarade det utan att "fröken" höll i halsbandet. Nåt måste man ju få vara bäst på! Nästa gång blir det Roger som föjer med, undrar vad "fröken" hittar på då.

Onsdagen den 27/9-06
I början av sommaren skickade matte in en bild av mig till SSRK/JH. Hon tyckte det var för många retrievrar med döda änder i munnen på deras sida, och ville visa ett alternativ till fågeljakt (nu blir väl alla jägare stötta.....).
Om ni går in på deras sida får ni se, adressen är http://www.ssrk-jh.se annars kan ni titta på bilden nedan.

På SSRK/JH´s startsida

Tisdagen den 26/9-06
Efter en trist kväll (Cooper o matte åkte iväg på valpkurs, med köttbullar i väskan, och JAG FICK STANNA HEMMA), kom en rolig dag. Matte, jag och Cooper gick upp i skogen och lekte kurragömma. Sen fick vi leta godis, som matte gömt i mossan. Lätt som en plätt för mig, men faktiskt börjar Cooper använda sin näsa också, han hittade flera bitar.

I skogen

Onsdagen den 20/9-06
Nu har jag blivit tillförordnad fjällinspektör i Härjedalen, det är mycket nu...Har varit och hälsat på Jan (husses bror) i hans nyinköpta stuga. Matte och husse var också med, men Cooper fick stanna hemma med Roger. Han är för liten för att gå turer på fjället än så länge och sen hade han sin skola på måndag kväll. Vi gick flera turer, bl.a på Hamrafjället, men första kvällen blev det en kortis till ett vattenfall. På vägen hem passade jag på att ta ett kvällsdopp. Enda tråkiga var på tisdag kväll, när dom andra gick på Skoogs resturang och käkade god mat, medan jag fick sitta i bilen. Visserligen fick jag ett stort tuggben av matte, men det är väl inge kul att äta ensam. La mig ner och sov istället.

Dopp i Tefsjön

Söndagen den 17/9-06
Sen kan man göra som Cooper, äta direkt ur hinken.

Bärtjuv?

Söndagen den 17/9-06
Cooper och jag har hjälpt matte att plocka lingon. Det är kul av flera orsaker: man får vara i skogen och springa runt som man vill (matte blir helt upptagen med bärplockningen), sen kan man leta upp stubbar med mycket bär på och skynda sig att äta upp dom flesta innan matte hinner dit, har man tur brakar det till i skogen när en älg passerar (spännande även om dom inte är lika intressanta som gäss eller ripor).

I bärskogen

Fredagen den 15/9-06
Idag åkte vi till stan (Östersund). Matte och Cooper steg av vid ett hus, husse och jag åkte vidare. Vi var på Granngården och köpte mat till höns och kalvar. Vi köpte också en spray som matte ska använda på skorna i hallen. Cooper har blivit lite FÖR intresserad av skor, nu vill han se hur de ser ut inuti sulor och så. Det är inte så bra för han kan inte sätta ihop dom igen. Sprayen ska göra att dom luktar illa för hundnäsor. Vi får väl se.....Sen åkte vi tillbaka till det där huset och väntade jättelänge. Gjorde inte så mycket, för det kom och for hundar hela tiden, jag pratade högt med alla (och då pratade husse väldigt högt med mig).
Till slut kom matte och Cooper ut. Cooper såg lite vinglig ut, han fick sitta i knä på matte hela vägen hem (orättvist!). Men när han berättade vad han gjort tyckte jag lite synd om honom: Han hade röntgat leden på ett framben. Han har haft ont där ibland, och matte o husse var oroliga för att nåt var galet med leden. Nu visade det sig att han såg bra ut, djurdoktorn hittade inget fel. Tur för Cooper , säger jag!

Måndagen den 11/9-06
Cooper har lite att berätta:
Ikväll åkte matte och jag iväg med bilen, alldeles ensamma (utan Alice o husse). Jag gillar ju inte att åka bil, blir så konstig i magen, så jag var inte direkt glad. Men det visade sig att vi skulle till ett ställe med en massa andra valpar. Först försvann matte in med dom andra hussarna o mattarna. Vi satt i bilarna och väntade, och väntade och väntade. Till slut kom dom ut och sen skulle det bli uppställning (??). En del valpar skulle stå eller sitta stilla medan vi andra skulle gå runt i koppel. Dötrist tyckte jag, man ville ju hälsa på alla kompisarna. Ledaren kom med olika tips till matte, t.ex göra sig roligare än kompisvalparna (!) eller lura mig med några kottar. Ni hör ju själva vad fånigt det låter. Suck, till slut fick vi gå och ställa oss i "lugna raden", där blev jag mutad med levergodis och då var jag också så trött att jag bara orkade sitta och gäspa. Nästa kurskväll ska Roger följa med mig, hoppas det blir lite roligare, men först måste vi träna hemläxan (titta på matte i tid o otid). okey, jag lovar att konsentrera mig lite bättre till nästa gång!
PS tror att allt berodde på att matte inte tagit med köttbullar, det har Yatzy sagt att man måste få.

Söndagen den 10/9-06
Idag var Cooper och jag ute i skogen med matte. Där finns många intressanta spår och lukter. Cooper for runt som en dammsugare, men det enda han hittade var en rolig pinne. Sen jagade vi bort några dumma gäss, som satt på åkern. Vi har mattes tillåtelse att skrämma iväg gässen, för dom lortar ner gräset som ska bli mat till kossorna. Inte alls bra för våra kossor! Men väldigt bra för Cooper och mig.

Cooper med pinnen

Måndagen den 4/9-06
Jag är tillbaka efter några dar i Mårdis. Det fanns rätt mycket att inspektera, men lämmeltillgången var usel i år. Inte ett enda pip hördes nere i ljungen, fast jag stoppade ner huvudet i några djupa hål och lyssnade. Däremot såg jag en massa renar, dom grymtade som grisar(!!). Först var dom instängda i stora hagar, och sprang runt, runt. Det var folk därinne med rep (som kallas lasso, tror jag). Vet inte riktigt vad dom höll på med, men efter en stund släppte dom ut alla renar, och dom kom springande mot oss där vi satt och fikade. Som tur var tyckte dom nog att jag såg farlig ut, för dom svängde av innan dom sprang ner oss.
Vid stugan träffade jag min vän Colin, från Skåne, han berättade att han ska bo här i stugan nu. Lyckans ost!!

Inga lämlar här....??

Tisdagen den 29/8-06
Nu är Cooper bra i magen igen, men han är ganska smal än så länge, kallas Slangen numera. Jag har märkt en annan sak med Cooper, han borde bli skomakare, med ett sånt intresse för skodon. Varje dag hämtar han skor och lägger på olika ställen, t.ex. korgen på kontoret, sängen i köket, ute på gräsmattan (besvärligt när det regnar). Sen undersöker han dom väldigt noga, men han biter inte sönder dom (undantag för ett skosnöre på Jens träningssko) utan verkar kolla hur dom är konstruerade. Ibland är det jobbigt för mig, när jag ska ta en tupplur i min sköna säng i köket och så får man inte plats för där ligger Rogers stora sko eller en gammal träsko.
Idag berättade matte för mig, att jag skulle få följa med till stugan (och inte Cooper) när hon åker dit med sina systrar till helgen! Då ska jag vila upp mig, och jaga några lämmlar och ripor! Sen brukar jag få extra god mat! Hoppas matte glömmer trimgrejerna den här gången.

Onsdagen den 16/8-06
Äntligen har matte o husse o Jan kommit tillbaka med storsäckarna. Jag har sett att matte plockat ut alla kläder o stoppat dom i tvättmaskinen. Borde betyda att dom stannar hemma nu! Jag har haft det rätt bra med Roger, jag har åkt traktor o hjälpt till med nya beten. Cooper har bott hos Caroline på dagarna och hos Roger på nätterna. Vi har inte fått vara tillsammans beroende på min s.k. "period". Hmmm....

Söndagen den 6/8-06
Nu anar jag oråd, matte och husse har tagit fram dom där stora säckarna dom hänger på ryggen. Dom tror inte jag märkt nåt, men det känns i luften att nåt är på gång. Eftersom dom smyger med packningen kan det bara betyda en sak: Jag och Cooper ska inte få följa med. Jag kan förstå att Cooper är för liten, men jag, som är en fjällinspektör, borde väl få hänga med. Om det inte vore för den där löpningen förstås.....
OK, jag får väl hjälpa Roger då, här hemma. Det är rätt kul det också!

Torsdagen den 3/8-06
Som ni kanske sett i Gästboken, har Cooper fyllt ½-år. Det blev ingen tårta den här gången, för Cooper är lite klen i magen. Vi fick i alla fall en köttbulle var. Matte tänkte ta kort, men han svalde köttbullen så snabbt att hon inte hann med.

Fredagen den 21/7-06
Här är en bild på lilla Sanna och stora Maya

Zanna och Maya i husbilen

Fredagen den 21/7-06
Vi har haft främmande från Umeå. Det var hundarna Maya och Sanna, med husse och matte (deras matte är syster till min husse). Jag har träffat dom tidigare i Umeå, men för Cooper var det första gången. Han hade väldig respekt för Maya, men jag tror han blev kär i Sanna. Han ville bara leka med henne hela tiden! Tyckte nästan han gick till överdrift ibland. Dom åkte och bodde i en husbil, det blev jag lite avundsjuk på, verkar jätteroligt. Tänk att både åka bil och ha mat och säng, och kunna gå fram och tillbaka i huset!
Igår åkte vi till Mårdis för att visa stugan, och då fick bara jag (av hundarna) följa med, det är ju jag som är bäst på att visa Mårdis! Där träffade jag min fjällkompis Collin en stund.
Nu har främmandet åkt vidare och det är både lugnt och tomt efter dom.

Cooper och jag, med våra kompisar Zanna och Maya från Umeå

Tisdagen den 18/7-06
I dag har jag hjälpt husse och Roger i Börön. Vi lagade stängsel, som den där försvunna kvigan hade rivit ner när hon var på rymmen. Sen flyttade vi kvigorna till den nya, lagade hagen. Jag hade fullt sjå att hålla reda på husse och Roger, för dom var på olika ställen hela tiden. Det blåste så mycket vid sjön idag, att jag struntade i att bada.
Efter middan var det dags för den dagliga kvällspromenaden. I kväll gick vi in i skogen och spanade. Sen la matte ut godis, som vi fick leta. Ganska lätt för mig, men jag lät Cooper hitta några också.

På spaning

Måndagen den 17/7-06
Får jag presentera vår nya grind. Den sitter högst upp i den nya trappan från lagårdsplan upp till gräsmattan. Det är meningen att inte Cooper ska springa ner (jag gör aldrig såna saker!) när det kommer någon, men han är så smal än, så han kommer emellan i hålen. Nu händer det inte så ofta, han är rätt lydig (säger matte), men när Caroline kommer på sin moped kan han inte hålla sig. Vi får inte vara nere på lagårdsplan, för där kör traktorer, mjölkbilen och ibland en jättestor lastbil med mat till kossorna. Vi brukar sitta på gräsmattan och titta, ibland ropar jag hej till chauffören. Då springer Cooper in till matte, han gillar inte när jag ropar högt.

Grinden

Torsdagen den 13/7-06
Nu har det varit riktigt skönt ute några dar, alltså inte för varmt. Varje kväll går matte ut med mig och Cooper på busiga promenader. Vi brukar gå ut på en åker och sen springa allt vi orkar, ibland går vi in i skogen och sniffar runt lite. Det brukar också bli kurragömma, där låter vi matte tro att det är jättesvårt att hitta henne. Då yr vi runt lite så hon får vissla några gånger, där hon sitter gömd (oftast under en gran eller i höggräset).
Idag fick vi besök från Umeå, eller rättare sagt var det väl Cooper, för det var hans "farmor" (hans pappas matte). Han blev fotograferad både fram o bak och fick stå uppställd. Det var inte så lätt, jag tyckte mest han påminde om en hösäck. Men han tyckte visst det var kul och blev uppspelt.

Glad Cooper

Onsdagen den 5/7-06
PS Nu fungerar Gästboken igen!

Onsdagen den 5/7-06
Det var meningen jag skulle visa att Cooper och jag har fått dubbelsäng. Luktar inte lika gott som min gamla säng, men den ligger väl till sig. Nu ser jag lite deppad ut på bilden, och det beror på att min Gästbok inte fungerar för tillfället. Hoppas Jens hittar felet. Det var min kompis Yatzy som upptäckte att det inte gick skriva där. Man kan ju säga att min Gästbok blivit väldigt säker nu, varken kompisar eller dumma "spammare" kommer in!

Dubbelsäng

Onsdagen den 28/6-06
Ikväll var jag och matte på långpromenad. Matte skulle fotografera sommarblommor, för att lägga in bilder på Länsmansgårdens sida. Jag var mest intresserad av alla fåglar, som prasslade i gräset. Skönt var det i alla fall att gå ensam med matte, i vår egen takt och utan att bli anfallen av Cooper var femte meter. Det är roligt när han är med på kortare turer. Nåt annat som är kul är att Caroline, matte o husses barnbarn, sommarjobbar här i år också. I fjol satte hon plant och då fick jag vara med på hygget varje dag (se dagboken 2005). I år ska hon måla väggar på maskinhall o lagård. Det blir rött och fint, tyvärr får inte jag hjälpa till, förstår inte riktigt varför. Tror att jag skulle vara bra på att röra om i färgburken.

På "blom-promenad" med matte.

Lördagen den 24/6-06
Tänkte bara berätta att tidigt i morse ringde telefonen och väckte Cooper och mig, och matte o husse förstås. Det var han som bor vid vår kvighage som ville berätta att den försvunna kvigan fanns i hagen igen. Hon hade blivit skrämd (och nästan påkörd) av en bil och hoppat in i hagen i rena förskräckelsen. Tur säger jag att hon befann sig vid RÄTT hage. Det var bara för husse att åka dit och kolla stängslet och se att hon lugnat ner sig. Jag fick inte följa med, konstigt - jag som är så bra på att lugna ner kvigor! I stället somnade vi om och sov några timmar till.

Måndagen den 19/6-06
Ville bara visa vår nya bro, som passar så bra till utsikts- och slapparplats för Cooper och mig!

Vår nya utsiktsplats

Söndagen den 18/6-06
Här är det full fart på dom där vikingarna

Här jobbar några vikingar

Söndagen den 18/6-06
Cooper och jag har varit på resa med matte. Först åkte vi till Matfors, till mattes syster Annalena. Där stannade vi en liten stund, sen åkte matte och jag vidare till Bergsjö, där mattes mamma bor. Cooper fick alltså inte följa med, konstigt tyckte jag, men matte förklarade att det skulle bli för jobbigt för honom. Vi skulle åka bil hit och dit och Cooper blir ju åksjuk. Det gjorde vi också, åkte bil alltså, vi skjutsade "mormor" till olika ställen och det var rätt varmt. Matte och jag gick på några korta promenader, sen vilade vi oss alla tre. I huset, där "mormor" bor, finns flera trevliga tanter, som "gullade" med mig (tur för mig att inte Cooper var med). Dan efter åkte vi tillbaka till Matfors. Det visade sig, att det inte var ett dugg synd om Cooper. Han hade haft jätteroligt, och fått följa med till stallet, där Annalenas häst bor. Hmmm...På lördan åkte vi på Vikingamarknad, på Norra Berget i Sundsvall. Vikingarna hade konstiga kläder, men hundarna jag såg var helt normala. Annalena och matte klämde i sig pannkaka, men tror ni att jag och Cooper fick smaka(??), nej då, men vi hittade lite älgkebab under bordet. På kvällen åkte vi hem igen. Cooper fick åksjuketabletter, så det gick bra för honom, men han dreglade så mycket att filten var blöt när vi kom hem. Hoppas det där besvärliga går över, så han uppskattar bilåkning lika mycket som jag.

Cooper och jag, på vikingmarknad med Annalena

Onsdagen den 14/6-06
Här har varit "gubbar" i flera dar, som jobbat med kossornas robot. Jag har suttit på bron och kollat när dom går in och ut ur lagårn, till bilarna för att hämta saker eller borra eller kapa - rätt spännande faktiskt. Idag har det varit både kul och trist, Kul, när jag fick åka med matte i hennes folka-bil till affären (då får jag sitta i framsätet). Trist, var det när matte tog Cooper och åkte iväg med den andra bilen. Han skulle få träffa sin syster Nadja, som bor i en by i närheten. Han hade visst haft jätteroligt där, jag tycker han ser helt vild ut på bilden matte tog.

Cooper på besök hos sin syster i Målsta.

Torsdagen den 8/6-06
Cooper vill säga några ord: Varje dag när Roger (min "del-husse") kommer, ställer han sina sandaler i hallen. Jag tycker det är väldigt fina sandaler, och såna måste man ju sköta om. Så jag brukar hämta dom och pyssla om dom lite, tvätta dom och tugga lite på remmarna så dom blir blanka. Tror ni att Roger uppskattar mitt jobb? Icke, han bär tillbaka dom och tackar inte ens, muttrar lite bara. Hmmm..., kanske får hitta på nåt annat att sköta om, kanske mattes träskor - dom ser hemska ut.

Söndagen den 4/6-06
Vi har varit borta några dar. Åkte till Ö-vik och hälsade på husses pappa och bror. På kvällen gick vi en promenad på toppen av Åsberget. Det var rätt spännande, ganska högt på vissa ställen (matte fick svindel som vanligt, löjligt!!). På natten fick jag sova i en stuga på Bäckfjärden med Jan, kan tänka det var jobbigt för matte att vara utan mig. Cooper fick vara hemma med Roger, så jag fick lite ledigt. När vi kom hem var bron färdig, och det hade blivit en ny trapp ner till lagårdsplan. Jag ska be matte ta en bild på mig och Cooper på nya bron. Man har bra utsikt över gården när man sitter högst upp, men inte lika fin som på bilden här nedanför.

Snygg utsikt, va?!

Lördagen den 27/5-06
För några dagar sen, berättade jag om två farbröder som tittade på och fotade husen i vår by. I dag var det en artikel i tidningen om husen i byn, där fanns också fina bilder, bl.a en på mig när jag försöker komma så nära kameran som möjligt. Cooper var nån annanstans och "sprallade". Under bilden i tidningen står det
"Gårdvaren Alice (eller är det Cooper?) utanför Länsmansgården i Ede." (Tydligen presenterade jag mig lite dåligt).
För er som vill läsa mer om vår by: klicka på den här länken: Artikel

Gårdsvaren Alice

Onsdagen den 24/5-06
Idag har jag hjälpt Roger och Ivan (snickaren) med brobygget. Mycket tid har gått åt till att tala om för Cooper vad man inte får göra. Matte o husse försvann med bilen, så jag fick sköta det mesta själv. På bilden kollar jag bara att dom gör rätt.

Inspekterar brobygge

Tisdagen den 23/5-06
Här blir man alldeles förvirrad, bron utanför ytterdörren är borta. Det är den dörr vi alltid går ut igenom. Nu måste vi ta den andra ingången och det känns ovant. Snickaren, som jag känner sen tidigare ska göra en ny bro i trä. Den gamla av sten fick åka bort i traktorskopan igårkväll.
Idag gick Cooper för nära ko-stängslet och det slog honom på nosen. Han skrek och sprang in till Roger och skvallrade. Jag tyckte jättesynd om honom, för jag har provat det själv en gång. Sen fick jag lite samvetskval för att jag berättade det för honom och då var han ju bara tvungen att prova.
Nu tror jag att jag ska gå upp till husse och se på TV, hej då!

Tisdagen den 16/5-06
Idag kom det två trevliga farbröder hit. Jag skällde ut dom pliktskyldigast först, men sen orkade jag inte vara tuff längre, svansen avslöjade mig. Dom jobbar på en tidning i Östersund, och tänkte skriva om alla fina hus i byn. Jag och Cooper gjorde oss så snygga som möjligt, för vi ville också vara med på bild. Vi får se om vi kom med, för han med kameran hade vissa problem att hålla samma hastighet som oss, när vi gjorde oss till. Matte, husse o Roger , dom stod stilla, fast dom inte ville synas på bild. Precis tvärt om! Nu blir det spännande att se hur det blir i tidningen. Sen gick dom vidare, för att fotografera hus och prata med grannar.
På eftermiddan gjorde Cooper en ny avverkning i häcken, sen hade vi lite dragkamp om kvisten.

Dragkamp

Tisdagen den 9/5-06
Jag har varit på en kvällspromenad med matte, så hon skulle få lite vila. När vi kom hem var Cooper ute med husse, då blev det kapplöpning på gräsmattan. Sen sprang han igenom alla mattes nykrattade lövhögar, så löven rök. Där fick han tag på en jättelång gren som han racade runt med innan det blev dragkamp. Jag lät honom vinna några gånger.

Fredagen den 28/4-06
Här ligger vi i min säng, lite trångt är det.

I samma säng

Fredagen den 28/4-06
Hej och hå, vad det är jobbigt att ha en lillebror. Det är roligt också så klart, vi leker rätt mycket. Han är ganska retsam ibland, ska ha precis dom saker jag tar. Jag försöker säga ifrån, först lite försiktigt och sen lite skarpare. Matte säger att jag nästan är för snäll, att jag måste tala om för Cooper när han är för besvärlig. För det mesta har vi kul, som t.ex igår när vi fick vara ensamma hemma, när matte o husse skulle till tandläkaren. Jag tänker inte berätta allt, för matte vet inte om allt vi gjorde, men Cooper bäddade i sin bur med mattes diskhanduk bl.a.
Idag har vi haft dragkamp om ett gammalt tuggben, sen somnade Cooper i min säng. Ser ut som om jag somnade först faktiskt.

Dragkamp

Torsdagen den 20/4-06
Jag har fått en "lillebror", som heter Cooper. Vi hämtade honom i Umeå i tisdags. Egentligen heter han Umaniora´s Garreth. Han är lite jobbig än så länge tycker jag, han klänger och springer efter mig hela tiden. Men då säger matte att jag gjorde likadant på katten Gustaf, som bodde hos oss då. Och.....? Det var lite synd om honom när vi åkte hem, för hans mage gillade inte bilåkning, så det blev några pauser. Det får han lov att vänja sig vid, så han kan följa med oss till stugan. Annars är han väldigt snäll och lyssnar på mig, när jag talar om vad han inte får göra. Här kommer en bild på Cooper, matte säger det är omöjligt att fånga oss på samma bild.

Lillebror Cooper

Måndagen den 17/4-06
Jag vet en hemlighet! Det händer imorgon, då ska vi åka JÄTTELÅNGT med bilen och hämta nånting spännande. Jag säger inget mer, nu får ni gissa, men på onsdag ska jag berätta allt.

Fredagen den 14/4-06
Nu är jag hemma igen. Det var mycket att göra i fjällen. Jag inspekterade skoterleder och vindskydd, fick smaka varmkorv och renstek. Min kompis Colin, från Skåne, var också där och vi lekte en stund varje dag. Hans matte berättade för min matte att dom skulle bo där två månader i sommar, lyckans ostar!! Jag skulle också vilja bo där så länge, tänk vad många lämlar och ripor man kunde jaga. Nu får Colin sköta det åt mig.

Colin o jag busar.

Söndagen den 9/4-06
Hej alla kompisar!
Nu åker jag till stugan med matte, husse och Jan.
Vi hörs!

Tisdagen den 4/4-06
Ajajaj, nu var det dags för den årliga sprutan! Egentligen gör det inte alls ont, men man känner sig ändå lite skakis innan det är över. Sen glömde jag bort allt för mina kompisar Sting, Elvis och Kalle bor hos veterinären. Vi hade jättekul, både ute och inne hos dom.
Här pratas om nån Cooper varje dag, undrar vem det är? Du får se efter Påsk, säger Matte. ?????
EFTER Påsk, då kan det inte vara nåt i ett påskägg.

Torsdagen den 30/3-06
Det är inte klokt vad mycket snö det kommit dom senaste dagarna. Kall och fluffig och perfekt att springa och hoppa i. Idag när vi, matte o jag, var ute på åkern, lekte vi gömma koppel. Matte kastade iväg kopplet så det försvann ner i snön och sen sprang jag och grävde upp det åt henne. Jättekul lek, hoppas snön ligger kvar ett tag så vi kan leka den leken fler gånger. Om man springer riktigt fort yr snön som ett moln omkring en. Nej nu ska jag låtsas att jag behöver gå ut och...., då kanske jag kan leka en stund till!

Jag forsar fram i snön!

Söndagen den 26/3-06
Nu har Matte äntligen orkat hjälpa mig med dagboken. Det blev (kanske för) mycket skidåkning på semestern i Mårdis. Jag borde vara tröttast som fått dra runt Husse i alla spår. Han vill inte åka samma väg som mig, så det kan bli lite kärvt ibland. Vi hade med oss varmkorv varje dag och jag fick dricka "varmkorvsbuljong", det är inte så dumt! På ett ställe försökte jag gräva upp en lämmel (se under Bilder/Vinter 2006), som jag tänkte skicka till min kompis Rasmus, men den försvann tyvärr. Tur, kanske Rasmus matte skulle säga. Sen tog matte en bild på mig, när jag sitter och solar. Det var vad hon trodde, egentligen vädrar jag efter en intressant lukt som drog förbi.

Soldyrkare?

Lördagen den 11/3-06
Nu är jag hemma igen, efter några roliga (och jobbiga) dagar i stugan, med matte o Caroline. En av dagarna skulle vi gå till Järvdalsbodarna (med en massa gott i ryggsäckarna). Dit har jag sprungit många gånger på sommaren, lätt som en plätt. Nu var det så att när vi pulsat en halvtimme tappade matte orienteringen. Jag visste ju hur vi skulle gå, men det var ingen som lyssnade på mig, så vi fick irra i 1 1/2 timme över bäckar o raviner, upp o nerför backar innan vi var framme. På vägen dit såg vi en pinne med en stor snöboll på (se bild), undrar hur den kommit dit. Annars satt dom flesta snöbollarna på mina fötter, det var jobbigt. Hittade också en kuslig kulle, som luktade underligt. När jag började gnäll-skälla, tyckte matte det var bäst att gå därifrån.
Väl framme fick vi varmkorv med bröd, men det blev en kort paus för vi frös. När vi skulle gå tillbaka, tog vi en längre (men snabbare) väg, en skoterled. Resten av matsäcken åt vi upp en bit på väg. När vi kom hem till stugan blev det VILA för oss alla tre.

Snöboll på pinne

Måndagen den 6/3-06
Som några av mina kompisar noterat, är det min födelsedag idag. Fyller 5 år, då ska man visst vara stor o förståndig, hmmm...
På morgonen fick jag frukostkexet på sängkanten. Sen åkte matte o jag till affären, jag satt kvar o vaktade bilen medan matte handlade. När vi kom hem fick jag ett tuggben i present, inga leksaker (beroende på det usla sortimentet i affären, sa matte). Kanske händer nåt mer, dan är inte slut än. Nu ska jag sova en stund o smälta benet i magen.

Här får jag frukost på säng.

Söndagen den 5/3-06
Idag var matte o jag på långpromenad, trots att det var -12. Det har kommit lite nysnö och det betyder nya hål att utforska. Jag fick lite snöbollar mellan tårna, men dom tog matte bort, sen var det bara att gräva vidare. Här finns massor av spännande spår på åkrarna, dom måste man ju följa upp. Till slut blev matte trött på mitt nosande, sa att jag fick sluta fara runt som en dammsugare, det var dags att gå hem!

Måndagen den 27/2-06
Nu har Roger hittat en ny bild i tidningen, en ganska upprörande om jag får säga det själv. Jag har kollat, och min höna finns kvar i huset, men hur är det med era. Det verkar som om nån av hönorna varit på OS i Italien. Det är långt borta, säger Matte, den måste ha flygit dit.

Nakenhöna

Söndagen den 26/2-06
Hej alla mina kompisar! Här kommer ett viktigt inlägg i debatten om snömonster eller hare. Den här artikeln läste Roger i tidningen ATL, och man börjar fundera om jag inte var på rätt spår (haha) när det gällde snömonster, eller vad tycker ni.

Monsterhare

Torsdagen den 23/2-06
Nu har jag varit ensam med Roger igen. Matte, husse o husses bror Jan, har varit till Röros, på marknad. Det är visst roligt för tvåbenta, men inte för hundar (matte såg flera uttråkade). Däremot var det många hästar där, som hade dragit slädar ända från Sverige. Dom såg trötta, men stolta ut. Åt mig köpte dom en tuggboll. Den såg ut som en tennisboll och jag satte genast igång med bearbetningen, nu ser den mest ut som en halväten semla!

Boll eller semla?

Söndagen den 12/2-06
Här händer inte så mycket, nu har Matte kommit in i bokslut-deklarationsfasen (va nu det är för nåt). Det betyder i alla fall, att hon sitter mycket vid datorn. Vi hinner i alla fall med en promenad varje dag, och nu är det snö-lekar som gäller. Igår var snön lite besvärlig, då hade jag stora snöbollar i pälsen, när jag kom hem. Då fick Husse rycka in och befria mig från dom. Idag, däremot, var det perfekt ute. Vi gick upp i skogen och jag utforskade några spännande hål (som vanligt). Det fanns en hel del spår i snön, men inga såna där "snö-monster"-spår som jag såg i Mårdis. Matte har lagt in några nya bilder på mig i snön.

Snö på "nos-knappen".

Tisdagen den 7/2-06
Nu har vi äntligen fått lite snö igen. Idag på promenaden hittade jag många intressanta hål i snön, undrar om det bor nån där nere? Jag kollade ner i några, men ingen var hemma.

Sorkhål??

Måndagen den 30/1-06
Det blev en väldigt kort utflykt till Mårdis. Vi for bara dit och fikade, sen åkte vi hem igen. Mycket konstigt tycker jag, men det berodde visst på nåt krångel med vattnet. Vi hade vatten med oss, men det räckte inte så länge. Kunde man inte hoppa i en fjällbäck och duscha? Nej, det tyckte inte Matte o Husse. Vi ska åka dit nästa vecka i stället, då kan jag prova bäcken! Just nu slöar jag lite!

Slö hund

Lördagen den 28/1-06
Nu var det länge sen jag skrev nåt i dagboken. Det beror mest på att Matte inte varit i form för några aktiviteter, hon har haft tandvärk och bihåleinflammation (vad nu det är för nåt). Nu är jag lite ur gängorna säger dom (beror visst på hormoner), jag tycker det pirrar ganska skönt jag. Här har blivit halt och slaskigt, inte så kul, nu vill jag ha mera vinter. Vi får se hur det är i Mårdis, hörde att vi skulle dit på måndag, då kanske jag har mer att berätta.

Fredagen den 13/1-06
Jaha, nu är jag hemma igen. Det blev en hel del bilåkande: Först till Mattes mamma i Bergsjö, där kände jag igen mig och blev bjuden på fläskfilé. Där sov vi över och sen åkte vi tidigt på morgonen till Sidensjö, där Husses pappa bor tillfälligt för att träna upp sig. Jag tränade ingenting, för jag fick sitta i bilen, medan dom smaskade i sig ärtsoppa o pannkaka. (Det var säkert ett led i Mattes bantningsprogram för mig). Sen åkte vi med packningen till huset, i Domsjö, där Husses pappa bor egentligen. Matte o jag tog en kort promenad i skogen och sen bar det iväg till Umeå, där Husses syster bor, med familj. I familjen ingår två hundar, Maya o Sanna. Maya har jag träffat tidigare (finns på bild i album Våren 2004, bild10) men Sanna var en ny bekantskap. Hon är en trevlig, liten spaniel, Cavalier King Charles, bara ett år. Jag tror hon tyckte jag var både kul och lite skrämmande, ungefär som Maya är för mig. Om Matte fick bestämma, skulle hon nu berätta om hur tråkig jag var hela kvällen, när jag låg bakom soffan och ojjade mig för att jag inte fick ha det pipande benet och bita på det så det tjöt i hela huset, men jag har bestämt att det får vara nog pratat om det. Så småningom åkte vi tillbaka till Ö-vik och sov där. I morse tog vi en härlig sovmorgon och sen åkte vi hem, borta bra men hemma bäst!

Onsdagen den 11/1-06
Nu åker vi snart, matte har packat mat till mig och tagit fram min säng, så nu vet jag säkert att jag får följa med! Jippiii!!!!

Tisdagen den 10/1-06
Nu har Jens lagat min Dagbok, hoppas det ska fungera nu.

Lördagen den 7/1-06
Nu har det varit kallt här flera dagar, -17, men det gör inget tycker jag. Jag har varit ute och sprungit i snön i alla fall. Jan är här och hälsar på. Av honom fick jag läckra grisöron + annat gott i julklapp. Nu har Jens åkt hem till Sundsvall, det är trist, men vi ses kanske snart igen. Nästa vecka ska vi ut och åka har jag hört, undrar vart.

Full fart framåt

Söndagen den 1/1-06
Nu har det gått en hel vecka sen roliga julafton. Igår var det nyårsafton, det betyder att ett nytt år börjar idag, ett nytt år med en massa nya roliga saker att vara med om. Igår kväll var det en del smällande på långt håll, inte så farligt, men tillräckligt för att jag ville sitta i knäet på Husse en stund, bra att skylla på. Här har det kommit snö varenda dag sen jul och det är härligt att springa och hoppa i den.

Vilopaus, under promenaden.